SRĐ

— 559 —

улога да министра нредсједнпка одржава вјечито на рангу министра, да му не да ићи даље. Он има да га спријечи да не ностане Краљ. И агсо је већи дио своје власти морао устунити министру предсједнику, Краљ испуњава и на даље краљевско мјесто. Иријесто је заузет, истина, једиијем фигурантом, али и то је довољпо, ria да министар предсједник не може на њ сјести. Французи су оборили Краља, и сад живе у вјечитом страху да се иредсједник Републике не начини Краљем. Енглези су одузели Краљу власт, али га нијесу оборили; они су задржали једног тобожњег краља, да нико не би могао постати прави Краљ. Из ове се студије лијепо виде све разлике, које постоје између енглеског парламентаризма и парламентаризма осталијех држава, ма да су ове посљедње тобож примиле енглески парламентаризам. Биће гнтете за све оне, које интересује ово питање, а нијесу сами већ дубље посвећени у њ, ако не ирочитају овај најиовији рад господина Јовановића. На крају брошуре, писац је додао и један свој ранији чланак о енглеском политичару и књижевнику, Џону Морлију, такође прештампаиом из Српског Књижевног Гласника. У Паризу, 3 Јуна 1902. Ст. К. ИавдониК. ј ИГ Мило лане . . . ! (ll;t пјесама „Лшиклија")

Мило лаис, ситан Феслиџаие, LUro изииче сред Цеиет-бостана! Бог је хтио, ria је окитио Роба свога са тобом — Османа! Та када је Аллах хтио тако, Ја ћу ув'јек послушан му биги, И с мирисним његовијем даром Ув'јек ћу ее гиздат и китити. Буиа. Јуиа 1902 аод.

Ув'јек ћу се гиздат и китити, И с мирисом напајати груди; А срце ћо моје раздрагано У севдаху пјесме да разбуди. Лаке пјесме прхнуће свијетом, Ko булбули — птићи лакокрили, И дуго ће причати свијету Некад двоје да су срећни били! Осман А. Ђнкик,