SRĐ

447 —

appellazioni). Malo dana iza trešne bi izabrat da zajedno s drugom vlastelom cuva Leverin; pak za tijem bješe članom otiog izvanrednoga odbora dvanaestorice, kojemu senat dubrovački pro interim (privremeno) povjeri državnu upravu i sudačku vlast; mjeseca juna postade savjetnikom gradskijeh pravda i časnikom dell'abbondanza i casnikom ruševina i građevina, pak jula bi izabrat zajedno s Jaketom Palmotićem, pjesnikom „Dubrovnika Ponovlena"'), za poslanika ћагаба Turcima, te je s toga riješen od čuvana Leverina, 0 ovom poslanstvu, koje je Nikolica napomenuo, kad je govorio o vremenu sastavjana satire, Palmotić pripovijeda u „Dubrovniku Ponovlenu". O nihovu izboru kaže Jaketa u V. pjevanu, 165. i 166. kitici: „А pak redom učiniše „Poklisare na sve strane: „Jakimira i Bunića „Slavnom carn otmanskomu. Jakimir je Jaketa Palmotić, a Bunić naš Nikolica. Kad su poslanici bili u mjestu Sagarisu, na ravnici Filipoja (Filibe), biše pozvati u окб turski pod šator Mustaj-paše kajmakana. Mustaj ih dočeka preosorno, te poslanici, da ga ublaže, posluže se hitrinom, Palmotić lijevajući suze kaže u XII. pjev. ovom Mustaj-paši: k. 89. Začula je strana svaka Strašna trešiia кб ga 5 ) obali; Neprijateja nije opaka Ki ga suzam sad ne žali. „ 94. Pade, zgorje i poginu Grad Dubrovnik, gospodine. „ 97. I da Mleci sad nastoje, Da ga uzmu i osvoje.

98. Ali ih se ne bojimo

') „Dubrovnik Ponovlen" sadrži vjerne opise zgoda u doba trešiie, a najviše opis ovoga poslanstva, te vrijedi da se više čita i pozna. Stampanjeu Dubrovniku u Pretnera. 1878. *) t. j. grad Dubrovnik.

100. I za sve smo johl za vike Izgubili što imasmo, j k. 101. Ne izgubismo s te nesreće i Gospodskoga srca u nami, Neg' smioni vele veće Uzrastosmo u suzami. ! „ 102. Ter smo spravni svikolici 5 Za grad mili sačuvati,

U boju se izrezati.