Srpska nezavisnost

— 522 — 526 —

Д Н Е В Н И К Страни. У Угарској као да ће се тек сада да осете последице од Тиса-Есларске грозне аФерс. Јавно мишљење јако је огорчено на све Евреје у опште, јер пх сматра као кривце тога несрећног догађаја, апритом се поједини агитатори јавно и тајно из петнних жиха труде да 3-3бурканим таласима јавног мишљења произведу буру, те да се мало и велико дигне на Евреје. Последњпх дана учињен је и у том обзиру почетак, н то не у каквом сеоцу иза Божијих леђа, већ у Пожуну надогледу интелигенције и војске. Дан и ноћ трајала је права буна. Народ се гомилама кренуо у еврејски кварт, где су полупали прозоре и дућане, избацивали ствари и праву пљачку отворили. Полиција се показала неспособна да поврати ред. Најзад је војска реквирирана, но док је дошла на место, бунџије већ беху свршили свој посао и разишли се. Кад се војска вратила у касарну, дигне се светина после поноћи поново, те још грозније стаде жарити и налити по еврејском кварту. У Пожуну је услед тога настао прави ужас. Варош је у ванредном стању, као да је револуција на прагу. Са свију страна стиже војска јер се очекују даљи нереди, н ако су неки од главннх агитатора похапшени.

Званична исправка Одговор на телеграме у броју 131. Кмет Кундовић одиета нзрекао пресуду над несаслушаним пачелннком Нешићем, па сад не зна како да јој нрибавн законога уважења. Тако може да радп само кмет правник, а никако Букварац. Начелство је пстпна казнило кмета за неправилну радњу. Из заседања начелства округа Подринског Бр. 5532. 14. Септембра 1882 год. у Лозници. ДРИПОСЛДНО* Одговор на „припослано" у 134 броју „Српске Независности". Сматрам, да би било пспод мог достојанства, да ма шта одговарам г. Гаври Пурићу на његово „нрипослано". Но ради јавног мњења, јављам, да ће г. Гавра за све оно што је против мене неистинито пзнео, као и за незаконити поступак према мени, одговарати пред судом, коме сам тужбу поднео. Михањл БорисављевиК. НЕДЕЉНИ РЕПЕРТОАР За месец Сеатежбар. У среду 22: Севилски берберин , шаљива игра у четири чина, с' певањем, од Бемаршеа, превео с француског М. Петровић. ( нов комад). У суботу 25 и недељу 26: Перишинов иут, шаљива игра у четири чина, од Е. Лабиша, превод с Француског. ( нов комад). У среду 29 : Роман сиромашног м.гадиКа драма у пет чинова, од октава Фељета, превео Светозар Савковић.

Концем овога меееца на» вршује ее и трећа четврт, — а многи нретнлатници још нам ниеу измирили иретнлату ни за нрву че> тврт. Молимо еве који нам имају шта нлаћати било од иретнлате, било од оглаеа данае измире до концаово* га меееца, како би знали у * За стварц под овом рубриком уредништво не одгоиара.

колико ћемо екземилара иечатати лист од иочетка четвртог тромееечја. Новац ее може ноложити нашим екунљачима где ових има, а може нам ее не» елати и попгганском упутницом. Ко не одужи нретпла« ту за прошло тромееечије ни до конца овога меееца, бићемо принуђени да му ј обуставимо лист. АДМННИСТРАЦИЈА „Српсне Независности

У с~гаву дана стуаања у брак ЊИХОВИХ ВЕЛНЧАНСТАВА , а у корист своје Раденичне шноле ЖЕНСКО ДРУШ7Б0 иод иокровитељством ЊЕНОГ ВЕЛНЧА11СТВА КРА.<БИЦЕ тт?(Ф^ ТГТЈ 1ХХ\ X ЈглЛхХЈ х $у ириређује у дворапи Народног иозоришта 5. Октобра 1882. год. Б А Л Почетак биКе у 8 сахата у вече.

I'

II опет постнже големи удар моје ојађено срце. Мој мпли снн

СВЕТОЗАР

умре 10-ог овог месеца на цревелику жалост моју и моје родбине, после дужега и тешког боловања, у 25. години живота. Јавл,ајући ову тужну вест мојим п његовим удаљеним сродницпма, нрпјател>има ц друговнма. молим нх за тпхо саучешће. У исто време, благодарим многобројном грађанству и чпновпиштву свију редова, који се потрудише одпратитн мога јадног Светозара до његове вечне куће, благодарнм г.г. Светозару Мајор-Марковнћу сунленту, Пери Коркоделовићу трговцу, којн држаше посмртне говоре, као и позоришно-певачкој дружини овд. која је из почасти, као своме члану, нри погребу певањем посмртнпх песама увеличала овај тужни спровод.

12. Септембра 1882. у Неготину.

ОЖАЈОШТЛВИ ОТАЦ Младен Ђорђевић ТРГОВАЦ.

ЦЕНЕ МЕСТА: Ложа за 5 особа у аартеру и на I. ха.герији 60 динара Лоока за 5 особа на II. галерији 18 „ Балконско селиште на I. \а.1ерији 6 „ п П. 4 „ Седиште на I. га.герији 4 „ У.газница 3 „ Добровољни ирилози иримају се с највећом благодарношћу

Уз аовратак аозивнице мту се добити у.газнице, седишта и ложе 2. 3. и 4. Октобра између 2 и 5 часова аос.ге аодне у дворани Више Женске шко.ге, а у вече игранке на каси у аозоришту.

Она ј осаола и госаође, који с.\учајно не би лобили аозивнице, неха се изво.ге обраттии заисте 2. 3. и.ш 4. Октобра ол 2—5 часова ао аолне у злању Еише Женске шко.ге. « Огласи МЕТАЛНИ МРТВАЧКИ САНДУЦИИ Код подписатпх може се добити поред велпког пзбора металних мртвачких сандука и велики пз бор дрвенпх мртвачких сандука (Ра-1еп I Заг^е) од најмањпх до највећпх но врло умереној цени. Спољни нзглед овпх дрвених мртвачкпх сандука тако је нзрађен и украшен да га п најбољи стручњак небп мого од металног разлпковатц а у цени су знатно јефтинији. Исто тако има и великп пзбор Бордура п млогих других слпка од иозлаћене артије које се употреб .Ђује за украс дрвених мртвачких сандука. Великп избор крстова дрвено-политираних и ливено-гвозденнх. Бр. 70. 11—14 БраЂа КарапешиЋи.

ЈЕДАН ЂАК, КОЈИ СЛУША ^ трећу годпну ФилосоФпје на великој школи , тражи кондиције за гимназпју п реалку. Пријавитп се треба у редакцпји овога листа. шш 7 до&ш ГР1Д7. Част ми је јавити поштованој публици како овдашњој, тако н у внутрепости Србпје, даје ово градско купатило сада тако снабдевеио са текућом водом да се може по све дневпо окупатн вигае од 400 персона. Тушеви су снабдевени са не прекидпом текућом водом који могу за један сат услужити 40 персона на подпуно задовољство. Част мп је јавпти поштованом грађанству јевреиске веропсповедп да сам оправила Базен који је потребан ирема закону јеврејске вероисповедн да је .чаиста кашер тевила који ћу давати онпма који су сиротног стања плаћају 20 пара динарски а они који су доброг стања плаћаћеду 60 пара днн. Младе плаћаћеду 1 динар који би пак желпо сепаратну воду платиће 2 дпнара. Дознала сам да већпна од посетиоца незнаду којп су данп за мушко особље. Част мп је јавитп поштованом грађанству ради знања: Недеља петак п сваки иразник нреко недеље за мушко особље, но и у женске дане могу се мушки купати од 5 сатп изјутра до 8 пре подне и од 6 сати по подне до 10 свако вече. 23 августа 1882 год. Београд. 3—4 М. К. Димитријеви*. ИШФ1НД ^ па", п два дућана удобна за бакалнпцу нлп дуванџишшу, спрам тоскине чесме, издају се о Митрову-дне нод кнрију. За цену и услове обратнтц се Кости Н. X. Селаковиђу.

Г

МОТОЕИЈЕБ

ГИСХИБЛЕР

најчистији алколскн КИСЕЈБ АК најбоље асталско и крелеђе пиће опробано средство при кашл>у, вратним болестима, катару у стомаку н бешики. ПАСТИЛЕ (шсћер за оваривање)

♦ N ♦ N ♦ X

Ие12^г1с!}. 2>Л!а,-^о-п ј, 1^алг1з"кга-сЗ. (Вс'пга.ег.). 38—43 Каса сигурни противу ватре илопова добнли смо у комиспои из Фабвике К. Полцер п куип. из Бечакојаје на светској изложби Бечкој добпла највећу премију: диилому прнзнателности. БраИа Караиеши&и. Бр. 58. 16—20.

ФРПШког као и

АЈВАРА осталн еспан са најумеренијом ценом продајем тако даће п. муштерија подпуно битп задовољна са еспапом у мојој бакалокој трговнни. у Београоу. Ђ. А. Борисављевиђ. спрам Коларчетове пиннпце.

„Дружина Еа потпомагање Српске Књижевности" штампаво у штлјшарил „кој С». С авк" кнкз шпдш Ул ВР Р I 31

одговорни урелник Др. Лаза Ности*