Srpski književni glasnik

НАУЧНИ ПРЕГЛЕД. 57

лиске које је писао у «Dubrovniku». Простор ми не допушта да кажем данас, колико треба, о тој појави. Кад у другом броју наставим овај преглед о прошлој години, имаћу прилике рећи коју и о њој и о новинама у крилу «Матице Српске», чија је прва свеска новога «Летописа»

већ у нашим рукама. Љ. ЈОВАНОВИЋ.

НАУЧНИ ТРЕГЛЕЈ.

Егзактне природне науке у прошлом веку.

Између главних обележја XIN. Beka нарочито се истиче брзо и огромно развиће егзактних природних наука и технике. Држимо да ћемо најбоље одговорити својем задатку кад на освитку новога века ову нашу рубрику отворимо једним ма и летимичним прегледом главног рада прошлога века на овоме пољу. Како су међутим у овом погледу од највећег значаја теоријске науке, и то не што би само од њих долазио главни прогрес, него што нам оне износе опште идеје, независне од разноврених примена, на којима се најјасније огледа укупно развиће — то ћемо се овде само на њих и ограничити.

Прву основну реформу извршио је прошли век у Механици. Ова наука, која је дотле поглавито била наука о сили и кретању, постаје сада поглавито наука о раду или енергији. То је учинило те је она прихватила и на широко разрадила значајну идеју ХГХ. века о консервацији енергије: енергија, као и материја, не може се ни уништити ни створити; све појаве у Природи јављају се само као промене у облику енергије и материје. Значај ове идеје не лежи у њој самој, у њеној суштини: она је тако проста, скоро банална, да је морала бити позната још и најстаријим мислиоцима, и да би сама по себи остала у области оних општих идеја поред којих се пролази као поред нечег што се само по себи разуме. Њен је значај у томе, што је наука успела да је спроведе кроза све могућне природне појаве, да јој нађе разно-