Srpski književni glasnik

ПРЕГЛЕД НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА. 59

машило сјајем све њихове раније ратове с турцима, него да је и отпор који је Србијина војска давала Ha Тимоку и, особито, на Морави такав био, да он треба да буде извор поноса и тадашњем и потоњим коленима. Савременици, напротив, гледаху на тадашње догађаје на бојишту Србијину, па чак и на црногорском, с правим разочарањем. Који су нерасудно очекивали да ће савезне кнежевине запалити Балкан, осветити Косово и поновити Душанову царевину — говораху с огорчењем како српска војска није оправдала наде које су у њу полагане. Свет поче долазити мало к себи кад виде како се и Русија мора напрезати, готово из све енаге, да сломи тога нецењенога српекога противника. Затим почеше долазити и видни успеси: Ниш, Пирот, Трн, Лесковац, Врање, Гњилан, Прокупље, Куршумлија падоше у руке једној војеци; Никшић, Бар, Упињ, Подгорица другој. Па ипак први, мучни, утисак оста и после. Неку нелагод осећао је српски народ свуда.

Зло још горе позледише Руси на сан-стеФанском миру с Турском. Грдне српске жртве беху плаћене незнатним делом у добити. Поред независности, Србија доби, и то с великом муком, мали део својих освојења, Црна Гора нешто више, а Боени и Херцеговини буде одређена аутономија. Бугарима напротив беше створена једна и пространа кнежевина, под номиналним старешинетвом султановим; она обухваташе не само све бугарске земље него и све оне српске које се затекоше под облашћу бугарескога јексархата, сем оно мало што беше добила Србија.

Што су Арнаути били почели одсецати Србију од Маћедоније, а јексархат јој одузео све на јужној њеној граници — то је сан-стеФански уговор сада освештавао. Али ревисијом тога мира на берлинском конгресу буду Бугари сузбијени из Старе Србије и Маћедоније, и Србима се попусти према њима. Тим је јамачно отклоњен несумњив узрок великим доцнијим раздорима на Балкану. Да сан-стеФанска Бугарска није била тада покварена, она би се покварила доцније. Бугарска не би могла бранити Маћедонију од удружених Срба (из Србије, Црне Горе, Босне и Херцего-