Srpski književni glasnik

ПРЕГЛЕД НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА. 41

осваја нимало преко Дрине. Њој је сад проширена и учвршћена власт на Јадранском Мору, а Босна и Херцеговина предане су јој на неодређено време, да их уреди и да у њима управља. Суседни новопазарски санџак беше остављен Отоманској, да би растављао Србију од Црне Горе, како се ове две слободне српске земље не би могле заједнички потпомагати и развијати. А да тај клин буде чвршћи, буду дана Аустро-Угарекој нека права и над њим. У њему међутим влада и даље анархично стање, од кога православли Срби беже у Србију, Црну Гору и у Босну, а Арнаути се шире по јужном делу те земље. Тако поступно нестаје у њој живе везе од народа која би уз пркос политичких преграда ипак спајала две српске државе.

Арнаути су за време рата и после рата постигли нове успехе према српеком живљу у неослобођеним крајевима. У оним деловима старе Зете што осташе султану, као и у водопађи горњега „Лима, горњег Ибра, Ситнице, Белога Дрима они све више преоблађују. Тамо се на оба ранија начина Срби веома проређују, а Арнаути придођоше густим гомилама из Топлице, Пусте Реке и других крајева који припадоше Србији и Црној Гори. Управ готово цело арнаутеко становништво на које је Србијина војска наилазила беше силом дигнуто е огњишта и бачено у крајеве који осташе султану. Тамо ће се ти Арнаути над српеком рајом светити што су тако одагнани од завичаја. Још се они почеше ширити и по Црном Дриму и горњој вардарској водопађи.

Али Срби у Отоманској нису за време рата и после рата штетовали само од Арнаута. Огорчени на Србе који 1875 и 1876 године покренуше источно питање, турци гоњаху у своје раје сваки знак српски. Дотле још многобројне школе српске, и у местима бугарскога јексархата, буду све позатваране. Срби се услед те нове олује још више склањају под туђе заклоне и имена, нарочито под бугарске. А остајући, тада и после тога, под бугарским окриљем, многи се еродише с Бугарством и заборавише на Српство.