Srpski književni glasnik

ПРЕГЛЕД НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА. 43

она према обема стекла силан политички утицај. Њим је, као главном цртом, обележен сав најновији живот српски. Црна се Гора за цело ово време с тим утицајем како тако борила, и на крају се одбранила, и ако је борбом много претрпела. Али Србија је била не само новим етвореним стањем него и дипломатијом јевропском, па и самом руском на Сан-СтеФану и у Берлину, упућена на неко пријатељетво с АустроУгарском. Они који обновљеној краљевини беху на челу бацише се 1882 сасвим на ту страну, и везују правац ерпске политике за политику снажнијега суседа. "Po је значило одрећи се многе тачке у дотадашњем програму Србијину. У новога је међутим савезника владала и тада, као год пре и после тога, несловенска и ненационална политика, те ради његових потреба и у Србији завлада сам несловенски, дакле ненародни и несриски правац. Младој краљевини као да беше за време дотежало носити на евојим раменима политику српскога ослобођења, те наста доба кад се место националне мисли истаче „државна идеја Србијина“. Нови правац истина не нађе у земљи одзива, али му заточници беху јаки, те се он држао дуго и без обзира на то.

А то се рђаво одазва на национално осећање изван Србије: губи се поверење и нада у Србију, слаби вера у будућност њену и општу. Сад почиње дизати главу давно сузбијени партикуларисам. На Цетињу се почиње за неко време службено истицати Црногорство. Готово еви католици издвајају се, са Хрватима и под хрватским именом, из заједнице српске. То највише раде службени утицаји, као што раде да тим правцем и у то засебно коло упуте, у Босни и Херцеговини, сем католика још и муслиме. Службени је проналазак и Бошњаштво, које је оглашено као засебна. народност становништва у окупираним земљама. Напослетку се, после свега тога, почиње истицати и засебна маћедонска народност.

Истина, ни Србијанство, ни Црногорство, ни Бошњаштво, ни Хрватство (међу Србима) није потицало из средине народне (као што у неколико потиче Маћедонетво), него их је политика озго натурила; али је сам Факат, што