Srpski književni glasnik

ПРЕГЛЕД НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА. 45

Све то скупа беше сведоџба да је погрешан нови правац којим је Србија вођена. Кад се исте таке еведоџбе констатоваше и на другим пољима Србијина живота, на привреди народној, на трговини, на ФИНАансијама; кад се утврдило да Србији њен савезник не враћа услуге које од ње прима, јер он због свога унутрашњег политичког система не семе потпомагати Словенетво или Српство ни на којој страни, дакле ни Србију: тада и онај правац у Србији паде. Што се он и после кад и кад јављао, то казује само колико мора бити силан утицај велике монархије од 45 милијуна становника на суседну, бројем душа, осамнаест пута мању земљу.

Као год у самој Србији, тако оглас рата и неуспешно ратовање 1885 године изазваше неаријатне утиске и по српском народу преко границе. Те рђаве утиске не могаху поправити ни делимични успеси ратни, ни несумњиве сведоџбе српскога витешкога поступања према мало племенитом противнику, које се видеше на самом ратишту. Свуда народу нашем као да спадоше крила; нелагод која дође на њега после 1875 и још више 1878, па се појачајод 1882, сад порасте: он беше духовно слабији да одбија све веће нападе који се на њега дизаху и у Угарској, и у Хрватекој и Славонији, и у Далмацији, и у Босни и Херцеговини, тако да је у свим тим крајевима имао затим доста осетних губитака. Али су нарочито рђаве последице 1885 години у Маћедонији. Дотадашња непоколебљива цена првенства српског у оружју и јунаштву међу балканским народима беше пала, а подигла се Бугарима, и без тога срећнијим и надмоћнијим противницима српским у Маћедонији. И док се Србија сад беше огласила заточницом утврђенога политичкога реда на полуострву, Бугарска се беше истакла као срећни борац против отоманске власти у Румелији, па се поче говорити како је на реду да се она тако исто јави и у Маћедонији.

Тим беше сасвим угрожена будућност српска у тој земљи. То изазва политичаре и патриоте у Србији да дванаестак последњих година приону, колико толико, озбиљно на одржању оно свести српске што се у тим крајевима са-