Srpski književni glasnik

56 СРпски КЊИЖЕВНИ ГлАСНИК.

седи у рају. Рај је тако леп, тако зелен. Око родитеља су људи и дечаци. Он ме зове; пустите ме к њему“. После те Формалности одведоше је на лађу. Она скиде обадве своје ручне гривне и предаде је баки „анђелу смрти“, која ће је брзо уморити. И обе ножне гривне скиде, па их предаде двема девојкама, кћерима бакиним. По том је подигоше на лађу, и још је не пустише у чадор. За њом уђоше у лађу људи са штитовима и сабљама и понудише јој пехар с пићем. Она га прими, испева једну песму и попи пиће. Сад се при растанку опростила са својим милим и драгим. Понудише је и другим пехаром, који она опет испи испевавши другу песму. Бака јој нареди да се пожури, да брзо испије и да иде у чадор, где је покојник. Девојка је била преплашена и не могаше се решити ; опет ступи напред, хтеде да уђе у чадор, али пружи само главу између чадора и лађе. У том тренутку докопа је бака за главу и увуче у чадор, људи с места залупаше сабљама и штитовима, да се њена вика и запомагање не могаше чути, јер би се тиме друге девојке препале и не би се могле склонити да се у сличним приликнма раставе с овим светом. Тада шест људи уђоше такођер у чадор и мало после изнесоше девојку и спустише је поред покојника. Двојица је ухватише за руке а двојица за ноге, а баба јој намакну уже око врата, крајеве пружи двојици људи да добро затегну а она јој сјури велики нож кроз ребра у груди и одмах га извуче. Од дављења и убоја брзо је душу успуестила.

„На завршетку приђе покојнику један рођак, припали једно дрво и с њим оде до лађе где на задњем делу лађе запали гомилу дрва. За њим многи долазише, сваки доношаше по једну цепку, укреше ватру, потпали је и баци на ломачу. Ватра се разбукта, запали се и лађа и чадор, покојник, девојка и све остало што је у лађи. Некако духну и ужасна олуја, те се пожар још више осили.

„До мене је стајао, за то време, један Рус и с мојим се тумачем разговарао: „Ви сте Арапи глупи људи, ви узмете најмилијег и најпоштенијег човека, па га баците у земљу да га жгадија пождере. Ми га, на против, за час