Srpski književni glasnik

114 СРПСКИ ТМБиКевни ГЛАСНИК.

И, склонивши се, пусти мимо себе старца, којп је ишао право на њега и потмуло мумлао.

— Има свакојаких... како Бог хоће... Има п горих од мене... ето како... још горпх... да!

Намрштено небо немо је гледало на прљаво двориште п на. чиста. човека, клинасте седе брадице, који се шетколио земљом, мерећи пешто корацима п оштрим очицама. На крову старе куће наместила се врана п евечано гаче, истежући врат п љушкајући се.

У мрким, натуштеним облацима, који су се навукли преко целог неба, било је пешто напрегнуто п неумољиво, чисто као да су се спремили да од једном бљуну пи еперу све блато се ове несрећне, напаћене, јадне земље.

М. ГорРКн. (С ј уског иревео 2.

СПОЉАШЊА ПОЛИТИКА. СРБИЈЕ

ХЕХ ВЕГУ 1

А (6)

До 1830 један је од главних циљева спољашње нолитике Кнеза Милоша пзрадитп за есбе код Порте титулу наследног владаоца. П ако срачуњена на тај лични циљ, његова се епољашња нолитака ппак покланала с народним интересима. Милош пије могао добити тптулу наследног

владаоца, а да, у исто време, п Србија, дотле обичан

1 Овај преглед српске спољашње политике, којим се, после прегледа национално-политичког живота српског од г. Љ. Јовановића, продужава серија обећаних есеја о Србији у ХЈУ. веку, разрађен је опшигрније но остали прегледи, због изузетне важности коју питања спољашње политике имају за нашу земљу. Г. г. Др. Мих. Гавриловић и Слободан Јовановић, који су се примили да тај преглед саставе, поделили су између себе посао тако, да г. Гавриловић прегледа епоху од 1804—1833, а г. Јовановић од 1833 на даље. Ур.