Srpski književni glasnik

150 "СРПСКИ КњЊижевии ГЛАСНИК.

силу Бога китњастог стила, оп је скоро увек налазио под својим пером овакве стихове ; час нежне као што су овп горњи, час крепке као што је овај:

Орлуј, орле, у царству слободе!.. Али ових крепких стихова не могу наводити зато што немам места; у патрпотеким песмама Г. Шантићевим леп их је број.

Као лепих стихова, Г. Шантић има пи читавих песама које етоје изнад просечне производње наших песника. Не претендујући на исцрпност ни на катедарску одсудност, поменућу: да је „Гривна“, 1, лепа љубавна песмица (лепо у њој чини накит око белог грла); да је „Споменак“, Х], пун лепо нанизаних песничких речи, с лепим сетним завршетком; да је песма „Моја ноћи...“ лепо испевана у духу народних љубавних песама; да је у „Вили п венцу“ завршетак лепо доведен и лепо нађен; да у низу „И опет ми душа еве о теби сања...“, Ш., У, и 1Х песма. показују песничко осећање; да у песми „Пријатељу“ има пријатног хумора; да су у .Изгнанику“ песме УП п ЈХ мало ретореки обојене, али пуне искреног родољубља и песничког полета п емоције, у дикцији веома изразитој.

Најзад, две међу песмама Г. Шантића заслужују да се нарочито истакну; оне чине чает песнику којп их је написао; на њих сам мпелно кад сам мало пре рекао да неке песме Г. Шантића могу достојно стати уз песме наших најбољих песника. Једна је од њих „Остајте овдје...“ Ево је скоро целе:

Остајте овдје!... Сунце туђег неба Неће вас гријат' ко што ово грије; Грки су тамо залогаји хљеба,

Гдје свога нема и гдје брата није. Од своје мајке ко ће наћи бољу 2! А мајка ваша земља вам је ова; Баците поглед по кршу и пољу, Свуда су гробља ваших прадједова. За ову земљу они бјеху диви,

Узори св'јетли што је бранит' знаше,