Srpski književni glasnik

154 СРпсКкИ Књижевни ГлАСНИК. Наши песници се данас налазе у положају у коме се налази појединац који у почетку своје књижевничке карпере пролази своје „године шегртовања.“ Отуда они тако невешто пишу кад пишу уметничким, китњастим стилом.

Ово широко, упрошћено објашњење има овде ту добру страну што јаено и практично указује на опо шта. нашим песницима ваља радити.

Од њих зависп како ће онп и тим стилом писати; од Г. Шантића зависп да ли ће његов китњасти стил у којој идућој књизи „Песама“ бити савршенији.

Засада, наши песници. не греше само кад тим стилом пишу, но и што њиме пишу. Китњасти етпл пма, у осталом, мање вредности но што они то замишљају.

Богдан Поповић.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

„Македонски вопрост на почвђ его петорш, етнограф m m политики. Јован П. Рогановичт. Казанљ. 1900. (89 'етр. '84).

О Маћедонију се, има већ доста година, води љута борба, у којој се, у место крви, обилато лије — мастило. О њој се пише много, алп не MH добро. Томе су криви разнолики интереси којп се везују за питање о судбини ове области. Они не допуштају да се гледа на саму ствар објективно п без предубеђења, а ни данашње прилике у Турској нису ни мало повољне за свестрано пепитпвање нацилнално-полптичких одношаја у њезпној унутрашњости, а нарочито у Маћелонији. Отуда у прилично богатој литератури о маћедонском питању мало дела, у којима би непристрасан, а његовим решењем заинтересован читалац могао наћи доста тачних факата, без којих се не може иматн јасна слика о евима опим одношајима. који се морају имати на уму, кад се хоће епорном питању да тражи правилно п праведно решење. Ова оску-