Srpski književni glasnik

176 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛлАСНИК.

новивши један мајорат са приходом од тридесет хиљада. ливара, наследи Обриона у титули господара од Бука п маркиза од Обриона. Ујединивши своја имања, живећи у љубави, и са добром платом а да не раде ништа, могли би у кући саставити на ето и неколико хиљада ливара дохотка.

— А кад човек има сто хиљада ливара дохотка, име, родбину, кад има приступа у двору, јер ја ћу вам израдити да будете напменовани за краљевог коморника, онда можете постати што год хоћете, говорила је она Шарлу.. Тако ћете бита, према томе шта изберете, известилац у Државном Савету, префект, секретар посланетва, посланик. Карло Х јако воли господина од Обриона; онп се познају још од детињетва.

Опијен частољубљем, које је у њему пробудила ова жена, Шарл се за време вожње наслађиваше овим надама, које му је представила вешта рука, под видом псповести српа срцу. Мислећи да му је стриц уредпо ствари његовога оца, он већ замишљаше себе у предграђу Светога. Германа, у које је у то доба цео свет желео да уђе, и у коме се, под сенком плавога носа госпођице Матилде, јављао као граф од Обриона, као што су се Дреови јавили једнога дана као Брезеови. Засењен напретком Рестаурације, коју беше оставио несигурну, освојен сјајем аристократских идеја, његов занос, који га је обузео био још на лађи, одржа се у Паризу, где се реши на све само да дође на високи положај који му је његова себична ташта стављала у изглед. Евгенија је дакле била сад за њега само једна тачка у простору ове сјајне пејспективе. Он се опет виде са Анетом. Као жена ипз отменога света, оча живо навали на свога некадашњег пријатеља да ступи у овај брак, и обећа му своју потпору у евима његовим частољубивим предузећима. Анета је уживала да се Шарл ожени девојком ружном и досадном, јер га је бављење у Индији начинило врло примамљивим: лице му беше опаљено, а понашање постало одлучно, смело, као у људи који су навикли да пресецају, да господаре, да постижу уснех. Шарл је слободније