Srpski književni glasnik

БудуЋПОСТ Умстностни п Покзије. 905

ставља. се,“ док бич витла п пуца око његове главе. Затим песнице пролужује „мелапхоличну“ петорпју, питајући се. који закон“ предаје тако „пренлашену животињу пијаном човеку“, и виднк слике постунно се пшри; у једном пемом створењу „чији го трбух звони под ударима потговане чизме,“ ми не видимо више јединку, одређенога коња који се мучи на клизавој калдрми; болца слика заузела је цело поље вида, п наше сажаљење преноси се ца велики број. Исто тако, кад нам Виктор Иго говори о раду деце у фабрикама, он нам у почетку показује велику радионицу у којој „еве је од тучи и гвожђа, где се ипкада не игра;“ затим, док се маџшне без престанка окрећу у сенип над невиним главама дечјим, оп одједном, из недра саме стварности, изазива етраховиту аптпиномију између усавршености машина п умнога пада радника:

Напредак који питају: Куда идеш 27 Шта хоћеш,

Који крзни младост у цвету, који даје само

Машини душу, а одузима је човеку! Ми ћемо наћи пете несвесне начине уопштавања код Гистава Флобера, тога песника без ритма: „П тако се држао пред тим расцветаним ћивтама тај полу-вег од ропства.“ У старој сељанип коју романонисац хоће да нам представи олгчава се пи јавља се пред наше очи гомила људи убијених пстим вековлим угњетаваљрима. И та слика постаје општа п филозофска пдеја; опа у томе добија извесну лепоту више врете.

И сама љубав, најмоћније п најстварније осећање људско, бескрајно се променило у току векова. Опца је у старо доба нарочито чулна, па чак п у Библији: човек тада нпје ништа видео у женп сем њенога пола п лепоте. У средњем веку, љубав постаје мистпчна: добија не знам какву религиозну кротоет и мекоту.! У наше дане она се

1 Да би се видела та промена довољно је прочитати на пример Песму над песмама, ту дивотну љубавну песму, која је некада била забрањивана Јеврејима док не наврше тридесету годину, затим главу о љубави у Подражавању Исусу Христу. У јеврејској песми бујна телесна страст није пречишћена никаквом задњом мишљу модернога стида: „Да ме хоће пољубити пољупцем уста својих... је» сам болна од љубави..