Srpski književni glasnik

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД. СТРАНА КЊИЖЕВНОСТ.

Јован Скерлић: Јавно мишљење у Француској по иолитичкој и социјалној поезији од 1830 до 1848. (Докторска дисертација. Лозана, 1901. 8" стр. 237).

У времену између двеју политичких револуција, од 1830 до 1848, поезија је у Француској узела живог учешћа. у јавном животу. Са романтичним прекретом у уметности, она тежи да постане национална и популарна; п, подложнија него п један други рад темпераменту ове грозничаве перподе, она се инспирише свим што покреће духове времена, даје одјека свима манифестацијама, учествује у борби идеја п партија, и, се пригодним стиховима IH памфлетом, даје кронику јавног мишљења свога доба.

У романтичном покрету је, са свом његовом средњевековном легендом, већ један знатан корак у социјалној уметности. „Романтизам, вели Иго“, није друго — и у овоме је његова права дефиниција ако се не посматра искључиво с његове борбене стране, — до либерализам у литератури. Слобода у уметности, слобода у друштву, ето двоструког циља коме треба да теже подједнако сви доследни п логични духови... У револуцији сваки покрет креће у напред... Новоме народу, нова уметност.“ И ако из крупних и растегљивих предговора Вођиних дефиниције не улазе свом тежином у обележје нокрета, није тешко из најопштијих црта којима је романтизам обележно своје реформе видетп колико Ернанијева и Јулска револуција нису два ћудљива стучаја. Враћајући се нацпоналним изворима, романтизам проглашава слободу

1 P' opinion publique en France dapres la počesie politique et sociale de 1830 a 1848. — Lausanne, 1901.

2 Предговор Ернанију, 1830.