Srpski književni glasnik

248 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

— Ама верујем, брате слатки, верујем, вели му нервозно директор. Али то је мајмун... једна душа, једна гуша — па лако му је! Ама, код мене је четрнаест душа, осам мушких и шест дама, а међу њима Тоша Теткин, он ми један задаје главобољу за туце других!... Па куд смем ја сад у Власотинце!... к'о гуске у маглу! Таман посла!

— Ама све је свршено, за име Бога! Све! Ја сам све удесио! Ви имате одавде само да ми јавите: „Крећем се!“ А остало је моја брига !... Даеке, ћилими, лампе, — све, све имате!

— Ама, брани се директор, имам ја свега.

— 'Ћилима кол'ко хоћете! додаје Љубовије.

— Ама шта ће ми Хилими! Нисам ја циркуски пајац, да се претурам по ћилимима...

— Имаћете и један плех за грмљавину! Купио сам га кад је лане банкротиро неки Гане кубеџија. Ка велим! нек се нађе, — у злу не требало! Диван плех; грмљавина божанствена! По неки пут узмем па га пробам, загрмим њим; ама то је тако апеолутно верна имитација природи, — да жене по комшилуку да се посатиру износећи корита и бакраче под олук, за кишницу! Таке грмљавине, части ми моје, још нисте чули, гоеп. управниче!

— Ама остав' се плеха, — зар ја немам плехаг!

— Па калафоније за муње и севање... Имам три киле! А! Апропо! Имам од пређашње неке фабрике гајтана... биле неке гајтанџије Шопови, па остало једно

витло, ама душу дало за справу за ветар! Шта велпте!.. ви Ђорђе Белен, а ја Варнин, па сева, грми, урла ветар! Ефекат ће бити, просто, ужасан ! Публика ће бити, просто, очарана, кад види, да се тако што може и у паланци извести! Дивота сценерија! — Све, све ћете имати. Од вас не тражим ништа друго, него да се извалите, да накривите капу и да наређујете; а ја п Мица — ми ћемо својски да запнемо!

— Хууу! хукну директор и извади зловољно своју паквонску табакеру па стаде правити цигару. Ћути не говори ништа, пушта димове само. Прави цигару и Љу-