Srpski književni glasnik

310 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГлАСНИК.

ПОЗОРИШНИ ПРЕГЛЕД.

Чејнашки. живот. — Коштана

Јуришић — Милани (тојићевик.

Ни један од ова Ba комада није у управином програму за ову сезону, који је тек пре месец дана објављен и ваљало да још виси као ново септо о клину. Али ми џублика не би дала за право, кад бих осим тога још што год хтео замерати „Чергашком животу“, а већ за „Коштану“ ни ја сам немам другог приговора до тог, што нам раније није изнета ова прерада, ако је била готова.

„Чергашки живот“, који управо није чергашки него пре беспосличарски, ветрогоњасти, распуштени, у неку руку секитнички, кад би се Ђоћеше могло превести једном речи на српеки — допао се, признајем, у београдском позоришту, преко мога очекивања. Мени се чини да се то постигло комбинацијом двају утицаја, од којих ни сваки за се не би промашио своју драж.

Први би лежао у самој Баријеровој комедији. У њој на супрот онима којп не налазе да је живот празан, ако је уредан, којима не иде у главу оставити богату партију п лепу удовицу, па отићи у белп свет, потуцати се и свакојако мучити, делећи беду са туберколозном девојком, и живети о мирису ките љубичице док не увене — на супрот дакле таквим имамо те слободне духове који не вермају правила међу људима, који не станују истина под чергама, али немају обичај плаћати газди кирију за бедну уџерицу, и то им није ништа зазорно; који гладују данас, ако су ручали јуче, који се греју крај хладне пећи пишући есонете, којима најзад љубав не пружају ни жена ни кућа ни деца, него крајичак на тавану и љубазница често неверна.

Што и једне и друге везује, то је новац. Једни га презиру, управо афектирају да га презиру, јер га немају, а други га чувају, јер му и сувише цене вредност. И тако оно двоје, око чега се врти цео живот, новац и жену имамо схваћено на два разна начина у овој комедији из-