Srpski književni glasnik

320) СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

После оваквог резултата, потписани“ је прекинуо даље тражење.

Како, међутим, није искључена могућност да су поменуте библиографије непотпуне ; како је, нарочито, могућно да је којп од поменутих двадесет и пет нисаца писао у којем часопису пили дневним новинама а рад неодштампао, то се може претпоставити да је који од тих писаца ипак писао какво дело о Прној Гори, и ако за то дело не знају библиографије. У том случају, могло би се наставити тражење Његошева дела. Ваљало би, наиме, саставити потпуни списак радова ових писаца чија су имена дале библиографије, а зато има начина.

Само у том случају, не би било потребно обавештавати се о сваком од поменутих двадесет и пет писаца. Међу овима пма математачара, природњака, теолога и стручних педагога и граматичара, међу којима јамачно не треба тражити Његошева Беланжеа. Кад се пак ови изузму, остају од свију њих свега три писца који су могли писати што о Црној Гори, п то су један драмеки песник и два путописца. Ово су њихова имена пи дела која се налазе у поменутим библиографијама : Вејапсе г, Е55а15 dramatiques, 1865; Alfred Bellenzger, Atravers 1 italie, souvenirs de voyage, 18659; Stanislas Bellanzger, Trois ans de promenade en Europe et en Asie, 1842; Le Kećroutza, voyages en Moldo-Valachie, 1846; Touraine ancienne et moСегпе, 1846. Г. Петровић је видео у једној париској књижари једну књигу АпНнадше5 готајпе5 опет од једног Беланжеа Његошева времена, а која није забележена у поменутим библиографијама; и писца те књиге ваља убројати у писце за којима би требало трагати.

После потписанога, предузео је тражење Његошева дела о Црној Гори Г. Гргур Јакшић, бив. држ. питомац у Паризу, али је тражење чинио сасвим другим путем. се, наиме, распитивао о судбини и радовима Ђузепа Каза а не Беланжеа. Колико је у томе успео, и да ли се овим још бави, потпиеаном није познато.

ПАВЛЕ Поповић.

1 Наћи н. пр. годину и датум смрти пишчеве, па тражити белешке о писцу у дневним новинама поводом његове смрти. Или се, уопште, обавес.... 4 преко оних листова француских који служе као посредници за такве послове.

ВлАСнИК, Св... С. СимиЋ. — УРЕДНИК, Богдан Поповић.