Srpski književni glasnik

О ДевоЈАЧКОМ ВАСПИТАЊУ. 381

То што жену петиче пред човеком, то је њена вера, њена љубав која почива топло и сигурно на дну душе њезине. Она не потребује науке за своју веру. она је потпуно независна од разума пи његових разлога.

Жена која може своју веру изгубити, која може свесно утонути у безверје и бацити се у руке материјализму, пропала је. Све што је најплеменитије, дубину своје душе, извор п моћ своје љубави, своју преданост и пожртвовање, своју трпељивост и поверење, оно што Немци зову das Ewigweibliche, ro jeer oHo што је битно женско, изгубила је. А она је баш тиме изнад ч0века — признавало се то или не — то нас њој привлачи, то нам може једино створити нова боља поколења, пуна истине, љубави и морала."

Што се већма губи тежња данашњег живота у ономе што је практично и материјално; што је више човек принуђен, хтео не хтео, да јури за оним што му доноси веће користи и добити, да сеје како би што више пожњео, у толико јаче се истиче ова важност природног позива жене, да чува идеалну страну људску и да даром свога нежног срца, којим је украшена обилније, подиже дух човеков из реалног у идеално.

Тако ће она стојати на висини у своме роду, на шта има права и на чему почива нада на бољу, срећнију будућност.“

1 Прочитај духовито написану књигу: Оје Еггјећипо 4. муетшђПсћеп Јирепа екс. Ј. Преп и. А. Вауег, коју је Академија опште корисних наука у Ерфурту новчано наградила, даље Оје Меј зсћије, Мике.

2 Постоји маса књига и списа рго и сопега феминизма. Треба читати и једне и друге. Испитивати све, а задржати оно што је добро. Ми ћемо навести: Потчињеност Женскиња, Џ. Ст. Мил; Die Frau und der 5о2ја4 5 ти5, Веђеј, а и најновију књигу од познатога невролога Ог. МоБјиз'а о инфериорности жене, која се зове: Ођег деп physiologischen 5сћуасћ5ајпл дез МетЉез. Осем тога: ЕПЏепе Кеу: Missbrauchte Frauenkraft, kao H beHe Essays; Die Hohere Miadсћепзсћије од Гатапп-а; Епсус/јорадте, од Кешт'а, где се находи и велика литература; Женско питање, од Легувеа, и тако даље.