Srpski književni glasnik

О ЧитАању и КЊИГАМА. 397

скога рода није окончала, пред њиховим очима сипнуо лавор, MH дошао час да п за њих важи песппкова реч:

„Тешки оклоп претвара се у крилату хаљину ; кратак је бол, а радост бескрајна!“

ДРТУР ШОПЕНХАУЕР

(С француског превела О. М.)

БЕЛЕШКЕ. Књижевност:

= Црногорским књижевницима. — Пишући 6 „„Гореком Вијенцу, + ја сам узгред био предложио млађим књижевницима. црногорским да купе по народу песме п приче о јунацима овог Његошевог дела. Овога пута хтео бих тај предлог да допуним п раширим, упућујући на купљење овакве грађе и за друга дела Његошева.

Кажехм: п за друга дела, јер има још дела Његошевих у којима, као и у „Вијенцу,“ личности представљају познате народне јунаке црногорске. У „Шћепану Малом,“ на пример. Не само сам Шћепан, него п прото Јован Аврамовић Бјелица, HW поп Андрија Ђурашковић, и сердарВукале, п сердар Нико Мартиновић, п сва друга лица у драми, све до Пеја Маџара, и Пејо Маџар на послетку, — еве су то познате народне личности, које су живеле и радиле у време Шћепаново. И не само ове које су на листи лица забележене, него и све друге које се, овде онде, у тексту помињу, као неме личности п иначе; све друге, почевши од Пера Дрпе који почиње драму свпрајући у дппле кад доводи лажног цара на Цетиње, до: Станка Паљикарде који драму заврши кад цара при бријању закоље — све су то такође познате и истините личности.

Што рекосмо за личности „Шћепана Малога“, то важи п за личности опеване у „Слободијади“. Позната је ствар да је Његош у „Слободијади“ описао бојеве црногорске од оних првих под владиком Данилом до последњих под владиком Петром, п онда, наравно, све личности које су ту опеване, представљају јунаке црногорске из тих времена. Такав је пети случај са „Кулом Ђуришића“