Srpski književni glasnik

408 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

причати догађај, и објаснити све народу, у чијој се средини као учитељ бавио. И овај се после дужег опирања примио, и тако сад је изишао да говори. Пошто узе јуначку позитуру, рикну колико га грло доносило:

— Дични Власотинчани!

Цигани засвираше кратак „душ!“ А затим отпоче говор :

— Данас у вече, у два по турски а у осам но јевропеки, представљаће се у Мантиној башти Бој на Косову. Ту има да се види ово:

Прво: Како су се због жена својих посвађали и мејлан делили зетови цар-Лазара, Милош Обилић и Вук Бранковић, и Милош победио Вука. Друго: Како је због тога Вук омрзнуо Милоша и гледао да му се освети, и клеветао га своме тасту цар-Лазару. Треће: Како и турски цар-Мурат помаже Вуку да се оклевета највећи јунак српски Милош, и то ради преко свога посланика Јусуфпаше, који је ево овде иза мојих леђа, рече и показа га. Четврто! Има да се види, како цар-Лазар напослетку поверује клеветама и на Косову у очи самога боја изобличи невинога Милоша Обилића, и назове га издајицом, А Милош се тада зарече, да ће убити цара-Мурата и стати му ногом под гр'оце. И пето: Има да се види, како Милош Обилић убија цара Мурата, распорив га ножем „од учкура до бијела грла“, у сред турске војске од триста хиљада! То има да се види.

На крају ће бити величанствен ватромет и бенгалска ватра спремљена у крагујевачкој државној фабрици у пиротехничком одељењу од нарочитога стручног лица, нарочито за ову представу. А сем тога, представљаће се у богатом оделу нарочито спреманом за ову представу, које одело кошта пет стотина дуката.

Ко хоће да седи у првом и другом реду плаћа четпри или три гроша; у трећем два; а ко пристаје да стоји, тај плаћа само један грош...

Дођите, дакле, да видите! ... Да се дивите јуначком Милошу, а да се гнушате пакленога Вука! ... Да благо-