Srpski književni glasnik

ПозоРИШНИ ПРЕГЛЕД. 15

човека. упућују у којој ће од њих моћи начинити највише добра. Него зашто далеко ићи, кад имамо пред очима. најбољу потврду овоме: ето Г. Бр. Ђ. Нушића који је куд и камо бољи позоришни писац него што је позоришни управитељ.

ДрРАтОМИР М. ЈАНКОВИЋ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

(О) илатама чиновника. са вишом спремом. Прилог за. решење чиновничког питања. Од др. Пег. Л. Вукићевића.

Ово предавање, држано у математичарском друштву у почетку марта ове године, објављено је најпре у „Наставнику“, органу професореког удружења, а отуд оштампано у засебну брошуру.

Изнесени подаци привлаче на се озбиљну пажњу. Нарочито су речите прикључене таблице, у којима су годишње и месечне плате чиновника са вишом (факултетском) спремом.

Писац узима једну генерацију, па кроз разне ступње авансовања у државној служби проводи само чиновнике „одличних квалификација п одличних кондуита“, и то овим редом: питомце војне академије, техничаре, правнике (судског одсека) и философе, — дакле све струке, у којима има пепита и законских рокова, потребних за напредовање.

Ево једне слике из те таблице:

Замислите четири одлична наша ђака, рођених 1869. године, који би по данашњим уредбама — у законском року, без закашњавања — поступали кроз положаје у својој струци. Прегледајте: шта би били данас 7

Кадет би био генерал са 10104 динара;

правник: касациони судија са 7.000 (или председник апелације са 8.000, или председник касације ca 9.000) динара ;