Srpski književni glasnik

76 СРпски Књижевни Гласник.

техничар: инспектор са 5.000 динара;

философ: професор средње или ванредни! професор Велике Школе са 3.600 динара годишње плате.

По годинама указне службе стојали би овако:

Официр би имао 24 године,“ инжињер 17, правник 16—17, а професор 14—15 година службе.

Ова је слика врло поучна и вреди на њу обратити пажњу наших државника и законодаваца, јер је ово дело руку њихових“.

А ми се вратимо на приказ самог текста ове брошуре.

Она је постала поводом новог закона о средњим школама, који заводи неуказно приправништво од две године, трогодишњу суплентуру, а прелазним наређењем ништи предавачима стечене године службе.

Ово прелазно наређење прокопало је међу друговима јаз, који их је поделио у две оделите групе, размакнувши их на недостижну даљину. Једне оросило, друго покосило, управо као облак. Али је и ово зло — као и свако друго — имало своју добру страну. Сви дугогодишњи предавачи похитали су да пречисте свој положај, па су или положили испит професорски или потражили себи уточишта у другој струци. Јунацима, који су остали, може се помоћи једним законодавним решењем, и ми им то од срца желимо.

Писцу је ова тема била главна и њу је веома опширно разрадио, ма да је она од споредног значаја у великом „чиновничком питању“.

Нас више занима остатак, који је ширег значаја, јер обухвата сгруке. За основу је узета професорска, па су према њој поређене остале: војна, судска и грађевинска. П ако је писац узимао сваку од ових на по се, ипак се не губи ништа у прегледности, јер се резултати могу међу собом поредити.

1 У невероватном случају да наш великошколац испуни за то време тешке погодбе, под којима се бирају редовни проФесори Белике Школе, имао би плату од 4.799:40 динара годишње.

2 Рачунајући му ратне године службе само у бугареком рату.