Srpski književni glasnik

111 Mur Cr H:

23 (42).

У праведном и разумном друштву могле би бити само три класе људи: онп који су испод закона, онп који су везани законима п онп који дају законе другима. А давати законе другима могли би само они којпма не треба закона; TH су најбољи, њих је увек и свуд мало.

24. (43).

Цивилизација је вгштачка топлота на којој у извесној мери сазрева и маса нижих људи који би пначе остали дуго зелени. И кад би се природној топлоти оставило да они сазру, ако човек не би увек остао у животпњеком стању, оно би се процес историје и цивилизације отегао милионима. година, кад би земља п сунце имали кад да чекају да он сазрп; овако на вештачкој топлоти цпвилизације тај ће се процес свршити много брже.

25 (44).

Огромна већина људи ради оно што мора, што може пли што воли да ради; само врло мало њих, племенитих, раде оно што треба да раде.

26. (46)..

У данашњем друштву има три класе људи: нема маса, они којп говоре п онп који казују. Ових је најмање, првих највшне.

27 (48).

Само су нижи људи једнаки међу собом и сви су људп једнаки само у нижем животу п у нижим потребама. Виши људи неједнаки су не само према нижима него и међу собом, као што су п брегови на земљи неједнаки и далеко један од другога. Сваки велики дух јесте засебна величина.

Сви су људи једнаки гледани само са Божје виспне.

28 (50).

Много је више онога што човек не може никад знати него онога што може знати, а област знања много је шира и већа него област разума. Знања је много и