Srpski književni glasnik

НоБЂЕЛОВА ЗАДУЖБИНА. 117

потребније да сваки прави пријатељ књижевности п културе буде при оцењивању опрезан, можда и с нешто мало отмене наклоности. Да би очувала своју непристрасност, Шведска Академија ће, јамачно, само изузетно употребити своје право предлагања, да би при оцењивању имала у толико слободније руке. Иностране академије, односно поједини њихови чланови, имају у првом реду ла. згодним предлозима уз темељно образложење, штите књижевне интересе својих земљака. Што је на пример благородноме лиричару француском Сили Придому пало у део да буде први из Нобелове задужбине награђени песник, томе избору (који је с толико страна примљен с великим чуђењем или љутњом) није најслабији разлог у томе, што је Сили Придом био за награду предложен од Гастона Париса п многих других чланова Француске Академије.

Шведска Академија, коју је, по угледу на Франпуску, 17586 године основао краљ Густав Ш, састављена је из осамнаест чланова. Она има шт (00 право располагања Нобеловом наградом: али је једном одбору од пет чланова поверено да дотичне кандидатуре темељно испита п Академији о томе поднесе извештај. — Овај књижевни Иобелов Одбор састављају сада: Др. КЕ. Д. аф Бирееч, стални секретар Академије, лиреки песник п одличан критичар са високим естетичким образовањем; Др. БК. ОР. Ниблом, песник и есејист, негдашњи професор Историје Књижевности на универзитету у Упсали; гроф Др. А. Споцилски, песник и државни библиотекар; Др. Исаија. Тетер, проФесор источних језика на универзитету у Лунду (унук познатог шведескога народнога песника), и Др. А. Т. Однер, негдашњи универзитетски професор пи државни -архивар.

Пошто тај Нобелов Одбор, разуме се, не би могао стићи да до појединости прати целу модерну књижевност, и пошто се поред тога не може захтевати да његови чланови знају све језике, основан је Побелов Ипнститутг, чији чланови имају да пзучавају разне књижевности по