Srpski književni glasnik

136 СРПСКИ КњижеЕВНИ ГЛАСНИК.

оставити п ту бригу глумачком одбору, као што имају дужност да се старају о буџету позоришта ол чијег прихода примају по степенима утврђене проценте. Петина ово је двоје у тесној вези, јер је глумцима — каже један који их познаје — материјални и лични успех најважније, али многи су се у својим одговорима сложили да ону прву функцију, критичареку, књижевну, ваља одузети глумцима.

Једно ово испитивање, а затим последњи случај са драмом Гастона Шефера „Краљ“ узбунили су јавно мњење, које се, као што знате, у другом свету за позориште можда толико пето пнтересује колико за политику.

„Фигаро“ је одмах отворио ново испитивање, упознавши претходно евет са чудноватим доживљајима Шеферовог „Краља“.

Та се спрота драма несрећног ШењФера који, малчице личи на оног Паљероновог трагичног песника у „Досадном Свету“ који вуче своју трагедију безброј годрна пз салона .у салон, тражећи протекцију код ког позоришног директора, — звала дакле првобитно „Робиња“, п администратор Комедије прими је на препоруку једног прелседника министаретва, али глумачки одбор се с тим не сложи MH He пристане на „Робињу“, осим ако писац не изврши неке измене. Поправке су те пмале бити у свођењу на три чина и промени наслова.

Шефер одсече два чина и назове свој комад „Краљ“, па поднесе поново. Олбор се не задовољи његовим променама, него почне сам мењати. Тако на пример огласе да му је завршетак у самој ствари комичан, а не као што је он мисгпо, необично моралан и узвишен. Неенику се препуни чаша стрпљења п затражи помоћи у администратора. Г. Кларти се показао немоћан. Примедбе које су глумци учинили биле су више савети с обзиром на одговорност коју ће писац иматп пред публиком. Шта ће, куд ће, ШеФер пристане, али се на проби покаже на један пут да запиње о костиме. Писац је хтео модерно одело, а глумци униформе и перјанице. Многи нису знали