Srpski književni glasnik

БЕЛЕЖТФШРКЕ. КЊИЖЕВНОСТ. СРПСКА:

— Књиге ЗА омлАДИНУ. —. Млада Сибирка. Налисао К са– вије де Местр, превео B. 'Т. С. — Издање дворске књижа-– ре М. Стајића у Београду. 1901. Стр. 88. цена 80 пр. дин.

Фабула приче у овоме је: Кћи полази из Сибира у Петроград да измоли у цара милост за евога оца, прогнаника сибирског. Она се у путу пати, али етиже ипак у Петроград, налази моћне заштите, постиже што је желела и, пошто је ослободила родитеље, одлази у калуђерице. Завршетак је сетан, јер млада калуђерица. умире од сушице. У овој причи има од свега по мало: морала, религије, уметности, али је ово последњо доста елабо...

Ђачки пријатељ. Збирка песама, прича, описа, места, народ. обичаја, пословица, загонетака, дечјих игара итд. са сликама. Приредио српској деци Мих От. Ризнић учитељ. — Издање двореке књижарнице Мите Стајића у Београду. 1902. Стр. 96, цена 0.60 дин.

Као у многим дечјим збиркама: понешто је добро, понешто сношљиво, понешто без вредности. Џегде добра поука, негде сумњива, а негде је никако и нема. Има п прештампаних ствари, а такође и нових, а све су, у главном, кратке. Морал је већим делом обичан, онај свакодневни, од кога деца већ и у школи добивају страх, јеј је досадан, јако досадан. У писменим саставима још је несноенији, јер чешће поквари какву лену идеју, која би без њега могла да се развије у леп уметнички облик.

Браће Грима одабране приче са сликама. Превео Глиша Регнеровић. Издање дворске књижарнице Мите Етујиња У ON Von Св. 1 етр. 156 ' нена 1 дин. св. П. етр.

38. Пена 1:

У првој O KREME има. 20, у другој 22 приче, управо гатке и бајке намењене дечјој забави и поуци. Не може се казати да су све лепе, као што се не може рећи ни да су све допета. поучне. Понеке стижу лепотом до наших народних гатки, алп изостају јачином уобра-