Srpski književni glasnik

15У СРПСКИ КњижеЕВНИ ГлаАСНИК.

Међнсвенче Ш. Читанчица за већу пи мању децу. Приредио Чика Змајова. У Новоме Саду. Српска штампарија Др. Свет. Милетића 1901. Стр. 32

Под овим оригиналним, да не речемо настраним насловом дао је Змај (не смемо рећи Змајова, из поштовања према његову великом песничком дару) једну лепу књижицу за децу. Она, дабоме, заостаје иза некадашњих Змајевих издања за децу, али је свакад на првом месту међу садашњим јој другама. Књижица је мала али одабрана, п ако има и по неки слаб састав (нпр. Мали дрвосек и Љутита. немоћ). Деци ће бити добра забава, па ће ч нешто поуке из ње исцристи, и ако та поука кије есвакад псправна. Него, у њој нема ничега за децу штетног, јер најзад није лоше поучити децу и нечем што мало мирише на неку врету понизности. 'То ако их много не уздигне у једном смислу, може их узлигнути у другом, па се, ето, ипак рентира.

Смиље. Књига за омладину. Саставио Саватије Грбић учитељ. П увећ. издање двор. књиж. М. Стајића у Београду 1902. стр. 100, цена 80 n.

Много старих, више пута штампаних ствари; једва понека нова; све кратке, а измешане слабе п ваљане, те човек He сазнаје ни укус ни принципе скупљачеве. Поред лепе Војпелављеве песме Огаџбина. стоје Брзакова Три сина, једна слаба имитација пола Змају а пола Јакшићу. Уз две три добре причице има понека из које се не може ништа ни добро ни паметно извући. Слике су слабе, као п у Стевановићевој причи, те је боље било MH не уносити их у збирку, кад се до бољих није могло доћи.

(4) — Изишао је из штампе, у врло укусном издању прештампан пз „Српског Књижевног Гласника“ — по-

знати роман Балзаков „Евгенија Гранде“, у преводу Д. Ђокића. Као увод у роман, штампана је напред сјајна студија Тенова о Балзаку, у преводу Б. Поповића, која је такође прво објављен у „С. Књижевном Гласнику.“ Излишно би било говорити о вредности тога можда најбољег, најоригиналнијег и најпраматичнијег романа, Балзаковог, а није наше говорити о вредности превода Напомену ћемо само да ће m. наши читаоци који роман. пмају у свескама нашега листа, радо пмати у засебној књизи једно од класичких дела светеке књижевности. Цена је књизи 2 динара.