Srpski književni glasnik

БЕЛЕШЛ Е. 153

— Студија о животу и раду Светозара Милетића од Гл. Гершића која је штампана у прошлогодишњој „Новој Искри,“ одштампана је засебно. У овом делу има врло важних података за познавање политичког и друштвеног живота српског народа под Аустро-Угарском, у време кад је тамо пок. Милетић био главни представник српеких надпоналних идеја. Из тих података опажа се јаено колико је пок. Милетић и као човек и као мислилац био изнад других политичхих личности, п се колико је снаге, одушевљења и истрајности руководио политичку борбу за одбрану народних права. Књига Г. Гершића заслужује сваку пажњу, п ако би се могло штошта замерити опширности појединих делова, је» би већа концизност само појачала вредност овом иначе пажљиво израђенои спису.

(Р)

— Проф. Г. Глиша Лазић штампао је у мајеској свесци „Просв. Гласника“ од 1900. год. своју оцену на „Јагинску Синтаксу од др. Ј. Туромана Hu учинио неке замерке односно избора аутора по којима је Синтакса рађена, као и неке напомене о појединим параграфима На ову оцену одговорио је критичару г. Лазићу, не сам г. Туроман као што се могло очекивати него г. Ј. Лукић, који је и пређе (заједно са пок. М. Димитријевићем) бранио г. Туромана у полемици са г. Малином. Одговор г. Лукићев изишао је у априлекој свесци „Просв. Гласника“ од 1900. г. Сад г. Лазић одговара г. Лукићу у засебној књижици под насловом: Допуне и иримедбе на лагинску граматику за зиМназије, дружи део, синтаксу, нахисао др. Јован. Гуроман, четврто издање, Београд 1899. зод. «рибележнио Глиша. Лазић као одговор 1. проф. Јанку Лукићу, на Бел. Школи у Беофраду. (Ср. Карловци, Српска манастирска штампарија 1902... стр. 20). (Р.)

— Горски Бијенац, о чијем се представљању на позорници говорило више пута у књижевности, једва. јелном доспео је до позорнице. Антоније Хаџић, управитељ Срп. Нар. Позоришта у Новоме Саду, прерадио је овај Његошев спев за позорницу. Пролог за овај комад написао је .Јаза Костић, а епилог Јов. Живојиновић. Музика. је од Исе Бајића. (ПО.

— Наш сарадник Радоје М. Домановић одштампао је засебној књизи своје познате три сатиричне приче: Араљеић Марко по друм иуг међу Србима, Вођа и Дана. Цена јој је 0.50 дин. О овој књизи донећемо нарочити о приказ, а за сад је препоручујемо. (

Ћ)