Srpski književni glasnik

158 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

— Француска Академија одредила је премију за најбољи превод Књиге о Џунмли од Редјарда Киплинга.

Прави је литерарни догађај за Немачку нови poMan Der Weg des Thomas Тгпек, од Феликса Холендера. У последњем броју „Вђетникљђ-а Европи“ почео је да пзлази руски превод тога романа.

Толстој ради на новом роману, који ће имати наслов мало тужан, Јешини.

— 25 децембра умјо је у Паризу у 63 „години, Хенри Фукије, један од најбриљантнијих п најплоднијих публициста француских.

ДРУШТВА.

— У спомен стогодишњице смрти архимандрита Јована Рајића, знаменитога историка п књижевника срипекога, 14. ов. м. држало је књижевно одељење Матице Српске у Новоме Саду свечану седницу. Том приликом др. Јован Радонић држао је свечан говор у славу Рајићеву, где је изнео рад и заслуге његове, и српеку књигу и историју.

— зг)5Ка Кттћоупа. — Пре неколико месеци почело се свакога четвртка искупљати у Хођеровој гостионици у Прагу малено друштво српских пријатеља. Међу њима: чувени журналиста п књижевник ЈозеФ Холечек, др. Карел Кадлец, доцент словенскога права, др. Вацлав Ховорка с госпођом, проф. Екерт и др. На састанцима је говорено само о оном, што се Срба тиче — о нашој литератури, индустрији, уметности, политици, прошлости и садашњости, о нашим добрим п рђавим странама. Намера је тих наших одличних пријатеља била, да нам помогну, где и како могу. И рад су почели недавно издавањем „Српске књижнице“ са сврхом, да упознају чешки свет са најбољим плодовима српске белетристике, са нашом историјом, етнографијом п т. д. Прва свеска (издање врло“укусно) донела је од Нушића „Тако је морало бити“ у добром преводу др. Вацлава Ховорке. Не мислимо само да је избор био најсерећнији, могло би му се много што шта приговорити; обећава се међутим, да ће друге свеске донети подесније ствари. То је довољно, да за сада најтоплије поздравимо предузеће, које је само један више леп пример онога обилатог и пространог рада чешке интелигенције. Приватан. рад, приватна иницијатива створила је у Чешкој за неколико деценија