Srpski književni glasnik

ПозоРИиШНИ ПРЕГЛЕД. 22]

кој талијанској глумици и на другим местима толико пише и говори. Међутим се и у нашем рођеном по030ришном свету догодило доста ствари, п веселих п жааоених, те ћемо се пматп чиме обрадовати и ожалостити у илућој свесци. Ималп смо, као што знате, три прославе: Стеријину, Цветићеву пи Ф. Иличића, а још приде пад досадашње целе управе и долазак нових људи.

ДРАГОМИР М. ЈАНКОВИЋ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Симо Матавуљ: „С мора и с планине.“ Приновијетке. — Књиге за народ. Издаје Матица Српска из Задужбине

Петра Коњевића. Свеска 97. У Новоме Саду. Издање

Матице Српске. 1901 год. — Средња осмина. Стр. 77. Ценаг

Кад год уз коју приповетку угледам потпис Симо Матавуљ, ја сам унапред уверен да ћу читати добру приповетку ; а кад још видим да је та приповетка из Далматинскога приморја, или из његове околине, онда знам и да је одлична работа. То су несумњиво најбоље Матавуљеве приповетке, јер писац добро познаје и живот и људе тамошње, а уме и да их мете у колорит који одговара ствари. И у најслабијој међу њима имаде нечега живог, истинитог и убедљивог, и ми кад је прочитамо остајемо у двоумици : да ли смо читали приповетку, или смо били очевидац догађаја. Толико су савршене п од импресије.

Ово истичем као опште правило, а од њега, разуме се, да није изузетак ни ова збирка приповедака из Далмације. У њој је пет приповедака и све за ово говоре. Узмите коју хоћете. Зар вам се не чини да сте и ви присуствовали кад је мали Шпиро ступао на брод у морнаре, — „Први Божић на мору;“ — зар вам се није иекрено извило из душе: „живи Бога хвале“, кад Јурета