Srpski književni glasnik

КЕ ТАНА. 255

ГРЕЉАН, издвоји се, показује на Салче.

Ја, газдо — не! Она, она је научи и да пева и да игра. Ја не — ако сам ја што крив, овде сам. (Показује на врат.)

АРСА, Салчету.

Говори тип, вештице! Ти сп за све крива!

ГРКЉАН, живо, уплашено

Она је, газдо! Она је за све крива. Е, за ту реч, баш ти оволика хвала! Жив био, п дечица ти жива била! Све ти живо било! Она! Ето ова! (Покззује на Салче) Стара, збрчкана! Бештер, газдо! Она, још док Коштана беше мала, дете... Ја ову, стару, терашем да клинце правимо, да ми дува у мехове, а она — неће! Него узме њу, Коштану, и онако малу, дете па је учи да пева и да свира. Пева јој неке своје старе турске песме. Па кад Коштана неку песму научи, она, (показује на Салче) ова вештица, узме да је целива, плаче, и хоће да је удави од радости... Тако је луда... И учи је, учи... Цео дан и целу ноћ учи је! И научи је! Сад Ето. Ради Коштане еви ћемо да загинемо. (Џоказује на Салче) Она је крива. Вештер, она, газдо!

ДРОА.

Све ћу ја вас сад... (Гркљану бесно) TIH ћеш, док си жив, чаршију да ми чистиш! (Салчету) А тебе Сад, одмах, и то у сахат, минут обесих, ако за недељу ону вашу. (Још бешње). Нећу да знам ни како јој име! — ако је не удате! Свадба, новац, све ћу Ja a дам. (Разјарено) Нећу више да чујем за њу! Одмах!

САЛЧЕ, ђипи.

Не, газдо!

АРСА, не гледајући је.

У бању, за Асана/! (Окреће се Полицаји; свечано.) А ти одмах иди у бању, нађи Алила, Деанова оца, и кажи му, кажи да сам му ја, ја — Газда Арса ·— поручио: да одмах, у недељу, ову, прву, чујеш. одмах, поведе сватове дође овамо, и води њу, ову, ту, Коштану, и тамо. у Бањи, венча је за свога сина, Асана!.. Јеси чуог