Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПрРИКАЗИ. 315

исказана мисао у овој реченици, читалац може судити тек :ад му напоменем да је писац мислио да каже како је Јевђеније Савојски био за Чернец, а не велики везир. (Упор. са стр. 30.)

Г. Павловић може и треба боље да ради. Али тога ће бити кад буде критичнији у избору градива, поузданији у оцени и ситнијих и крупнијих догађаја, опрезнији у закључцима, тачнији у обележавању употребљених извора, јаснији у излагању и кад више буде водио рачуна о питањима која се дотичу историје његова народа, у којима ће, доиста, наћи предмета за своје самосталне студије.

Јов. Н. Томић.

b 1 17; MUTU M.

КЊИЖЕВНОСТ.

— „Мисли“ Г. Бож. Кнежевића, од којих смо ми донели само један део, биће ускоро објављене у целини.

— Од нове године почела су да излазе у Београду два нова политичка листа: недељне Радничке Новине, социјалистички орган, под уредништвом г. Косте Јовановиђа, секретара Београдског Радничког Друштва, и Народна Боља, свакодневни самостално-радикални лист, под уредништвом г. Живојина Симића, адвоката.

— Овога месеца навршило се пуних сто година од рођења. Виктора Ига, поноса и славе француске нације. Његово име довољно је познато нашем читалачком свету, да бисмо имали потребе дуже се устављати на томе. Још од шездесетих година прошлога века, он се почео у нас преводити, и већи део његових романа, драма, беседа, студија и песама изишао је на српском. Његов утицај на развитак идеја у нас био је осетно велики.

Са Игом је био случај као и са евима великим људима који су из „куле од слонове кости“ силазили на арену свакодневних бороп. За велики број људп он је постао полубог, патрпарх француске књижевности, пастир народа,