Srpski književni glasnik

320) СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

„Политичка псеторије буне (1848.–—1849.).“ Свч три рада су на прегледу код чланова одбора ево ФОНДА, који ће се састати 21. фебруара и досудити награду најбољем спису. Досуђена награда објавиће се 22, фебруара на свечаном | скупу. (М.)

= = Прва раденичка. изложба у Пралу. — Naše Doba јавља, да се организовани радници из Прага и околине спремају, да крајем идуће године подигну трајан споменик културном развитку чешкога народа. Приређивањем прве радничке изложбе хоће да покажу ширим круговима, како су важан чинилац они, који све до сада живе мучним и трудним животом, и колико се способности у њима скрива. Хоће да покажу, како је људство из малих почетака гигантеким корацима дошло до садашње висине, а нарочито како је раднички сталеж задобио велики део своје свести и слободе. Хоће да изнесу неправду оних, који за незнатан новац закупљују огромну радничку снагу и поносе се туђим творевинама, туђим заслугама. Хоће да обележе напредак не само у радничкој продукцији, већ и у њиховој литератури, уметности, друштвеном животу и у многим другим правцима. Програм изложбе врло је богат: он ће класификовати и резимирати свеколики досадашњи рад чешких занатника и радника и показати правце и сврхе за будућност. Резимирање, срачунавање рада и живота. — то је оно, што ми хоћемо уз овај пример да нагласимо: то је она проста мудрост без које нема напретка ни у животу појединца ни у животу народном. "То Чеси, као и сви културни народи, добро знају и управљају се према том. Где живот „не полаже рачуне“, то није свестан живот, то је живот од данас до сутра — магла, лутање, беску ћништво, пропадање.

(И. Шо

НОВЕ КЊИГЕ.

— У штампарији Светозара Николића у Београду изашла је књига: Бонапартин италијански par 1696—97 године. Са 19 карата и скица. Саставио ђенералштабни мајор Драг. Милутиновић, хонорарни професор историје ратне вештине на Војној Академији. %", ТУ, 85. Цена два динара.

Власник, Свет. С. Симић. — УРЕДНИК, Богдан Поповић.