Srpski književni glasnik

ЧЕТВРТИ ПРИЗОР. Улази ХАЏИ-ТОМА; затим КАТА и СТАНА.

Тома, (Љут, прек. Изува пипеле помоћу пета, Од једа кида и баца бројанице, те расута зрна прекају по окнима прогореким. Забацујући колију остраг, иде по соби предишући).

Ја!7.. Ја!) И он то! И он као друм“ „Младост лудост!“ А зар ја не бех млад Бех ваљда селен, глух, сакат, те ме ни једна не погледа и памет ми не помери. Зар ја. не...7 Откад ожењен, хаџија већ, па не смем у механу да уђем. Бојим се, видеће ме старији, трговци, људи... (Олува. кратка). Не жалим што троши, расипа. Срма, свила, злато нека је на њему. Ено хат му лежи. Слуге га јашу, да не ослепи од силине. А што он да га не јаше Зар нема где: да изјаше7 Чивлуци, виногради, њиве, ливаде... Да јаше — бег да је! И мени да је мило за кога течем, за кога овако стар седим тамо у брдима у хануг.. и ево, ако један пут у години сиђем; дођем на овај свети дан, да се Богу помолим, у веру да уђем, се пријатељима да се видим, разговорим, одморим... да видим њих, дом, кућу своју. (Бесно. А оно“ Кога имам да видим Њега с Циганкама и по механама; и њу, њу, што само плаче и кука... (Гневно). Дар је то мајка Она га је оваког и начинила. Она. је за све крива. (Виче) Овамо!

; Улази уплашено СТАНА.

Тома. Где ти је мајка 2 ОТАНА, врађајући се. Сад ће, оцо. (Виче). Нано! Одлази. Улази КАТА. Тома. Где ти је син7 Син твој Ката, енебивајућтт се.

На... ти знаш...