Srpski književni glasnik

696 СРПСКИ КњижеЕВНИ ГЛлАСНИК.

Прелазимо одмах на „Француско-пруски рат“ (1 чин), пгран први пут 18. фебруара 1879.

„Француско-пруски рат““ има бољих особина него „Тера опозицију“ којем је сличан по простоти интриге, по јелноставности теме. И овде је каприс главних лица пресудан по целу ствар, као п тамо. Као што тамо један спромашан занатлија има манију за позориштем, тако овде два угледна грађанина, Петровић и Поповић, имају манију за политиком, и кадри су покварити свршено прстеновање своје деце, Марије и Милана, а само због тога што један држи страну Прусима а други Французима за време оног познатог и онда сувременог рата. Ствар би се тако и свршила да се Милан и Марија не досете једној невиној превари да се претворе као да су и они распаљени у својим симпатијама једно за Французе а друго за Прусе, и то толико да желе поћи на бојно поље, он међу борце а она међу болничарке; тиме излече очеве и матере (јер су се и ове поесвађале као и мужеви а све због ucre политике, то је врло добро изведено у осталом) своје од њихове маније, и наведу их на помирење Hu на MNoBparak status quo. Лек који је ту употребљен дејствује врло брзо, и оправданост интриге пати услед тога; досетка, колико је год добра, није довољна да буде потнуна мотивација расплета, п то је главна мана комада. Иначе је комад добро изведен, ситуације су рељефно контрастоване, ефекти су вешто екеплоатисани, цела ствар лепо истакнута. Диалог је такође добар, и има пуно паралелних комичних фраза које одговарају паралелизму сптуација.

(Наставиће се.) ПАВЛЕ Попови.

глумац и драматичар који је написао око 150 комада позоришних, и од којега је поодавна преведен у нас „Нови племић“ (Оег веадеке Каштапп), копија Молиерова .Пучанина властелина,“ Стање наших библиотека не допушта нам да ствар сигурно утврдимо.

5 TI. Душан Ђокић причао нам је да је у Француској Комедији гледао старији комад „КлеФта“ (1 чин), са темом еличном „Францускопруском рату.“ Тамо се муж и жена посвађају такође због политике, због КлеФта, и љубавници (Филип и Клара) пате због тога. Комад је од Аврама ДрајФуса.