Srpski književni glasnik

ЈЕДАН МОРАЛИСТ ИЗ ХУШ ВЕКА.

С. Р. Никола. ШАНФОР.!

Једно је опште место да је извесна елегантна ! површна. лакоћа главна одлика францускога духа. После праскавих речи које претеказују блпеку буру, Фигаровг евадба свршује се веселим стихом:

Све се свршује песмама.

У ствари, Француска је знала да буде и озбиљна, готово суморна и туробна, п ништа боље то не доказује но они дубоки посматрачи душе људске који се једним општим именом зову моралпети, и чије је место тако вилео и у неторији француске књижевности и у петорији људске мисли. Монтањ, Паскал, Ла Брпер. Ла Рошфуко пето су толико допринели проучавању унутрашњег живота човековог, а може бити још и више, као и еви немачки метафизичари којп су гледали свет пз своја четири зида. а човека кроз своје магловите снове.

Шанфор је био од духовне расе тих људи. Он је имао све врлине својих великих претходника, п оно што је спречило ла им не постане једнак п у слави. то је баш тренутак у коме је живео. Осамнаести Век, „најбољи век међу евима вековима“, како је ту скоро рекао Анатол Франс, био је богат тим енажним п елободним духовима, тим смелим критичарима п продирним мпелиоцима. Порел Волтера, Русоа, Монтескпа п Дидроа,. Шанфор је морао остати у полусеветлости. Од вајкада је било тако:

Родило се сунце, гаспте се звезде!

IL. Себастиан-Рок-Никола Шанфор родио се б априла 1740, у једном селу близу Клермона, у Оверњи. Мати му Г Ову студију писац је држао као сопјегепсе у књижевном сеуму-

нару прољФесора Жоржа Ренара на универеитету у Лозани, у месец Фебруару 1900. Сада је штампа мало измењену и нешто проширену.