Srpski književni glasnik

ЈЕДАН МоРАЛИСТ ИЗ ХУШ ВЕКА. 193

заната које је предузимао, један му се није свидео: свештенички, и то „из три разлога: ја више волим част но почасти, више волим филозофију но хаљину од кострети, више жене но новац.“

Не само осећање свога позива но и оскудица гура му перо у шаке. Да би живео, он пише по публикацијама и новинама, као што су „Француски речник“ и „Енциклопедијске новине;“ он саставља проповеди — двадесет дпнара комад — за једног евог пријатеља који се запопио. Од тога живи пуну годину дана.

П успех почиње долазити, али ни мало књижеван. Чим је имао нешто новаца да купи пристојно одело, он узеле пме Шанфор, и помоћу пријатеља поче одлазити у свет гле се забавља. Као препоруку имао је своју спољашњост п свој дух. „Дете Љубави, говорпо је о њему један сувременик, он је био леп као п сама љубав, пун ватре, веселости, бујан, окретан, марљив и несташан.“ Велике даме почињу се јако интересовати за лепог п занимљивог плебејца. Госпођа де Краон, једна отмена п велика дама тога доба, прва љубазница његова, даје му оваку препоруку: „То је Херкул са. Адонисовим лицем“. што је у то лоба, када су жене владале. више вредело но ма каква књижевна репутација. .Људи почињу распитивати за тога младога човека, жене се почињу заљубљивати у њ, Академија награђује његов спев „Посланица једнога оца своме сину поводом рођења унука.“ Али, Шанфор је у овом новом свету живео п сувште брзо, а како није био потпун Херкул. он се ускоро осети исцрпен уживањима, виле своје здравље упропашћено женама, пи осети потребу да се лечи п спасава што се још дало спасти. Са једним својим холандским пријатељем он 1761 отпутова на лечење у Немачку.

У једној „Посланици пријатељу“, писаној у Келну 1761. већ се опажају први знаци његовог незадовољног п болно осетљивог талента. За пуне четири године, од 1791 до 1764, уморен, истрошен, разочаран животом, он рали врло мало и даје само неколико књижевних огледа.