Srpski književni glasnik

ТРИ ПРИЧЕ РАДОЈА М. ДОМАНОВИЋА.

„Краљевић Марко по дљуги пут међу Србима; Данга; Вођа.“ Од Радоја М. Домановића. Издање »њижаре Вел. Баложића, 1901. Цена:

0.50 дин. (Крај.)

У „Данги“ смо видели какве су власти и какви су џрађани. у оној „намученој земљи“ чије анале пише Г. Домановић; у „Вођи“ нам је описан народ у њој и вође његове. Ово је случајно, али згодно тако испало да се две најбоље приче Г. Домановића на тај начин допуњују. те тако дају преглелну, потпуну елику евога предмета. земље коју сликају.

Садржина „Вође“ је ова. Ја ћу је испричати мало опширније, а што је могуће више пшичевим речима и текстом. Она је занимљива HM по себи, а поеле, мени ће лоцније бити потребна за теоријска разматрања о оној особини приче која у „Вођи“ највише пада у очи и која, вероватно, понајвише доприноси његовој књижевној вредноети. То је: вешто одржавање паралелизма између буквалног и преносног значења приче и одржавање склада међу њеним појединостима.

Садржина је приче. дакле, ова.

Неки кукаван народ бејаше дочекао зла времена. На његову земљу — на којој ни кад су биле кишне голине није рађало много — беше наишла нека суша какву ваљада нико није запамтио. Стока је липсавала без хране, а становници нису имали хлеба да једу. Најзад се тако даље није могло. По савету својих мудријих синова. народ се реши да остави земљу у којој је дотле живео, п да потражи другу, бољу и плоднију. За вођу узеше једног: странца путника који у очи дана збора беше прошао кроз њихове улице, „држећи се за руку са једним дечком“, а сад сеђаше озбиљан, са својом дугом косом и

0