Srpski književni glasnik

206 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

колико талијанеки стеегопе личи на Цицерона. Он се буни иротиву те неправде да само племићи могу доћи до великих места; то му изгледа као да магарци бране приступ на витешке утакмице коњима племените пасмине. Када га је један велики тоеподин опоменуо на разлику која постоји пзмеђу једнога потомка креташа и ванбрачног спна једнога бакалина, Шанфор му је одговорио: „Господине војводо, мени није познато шта ваља да знам, али ја исто тако добро знам да је лакше бити нада мном него упоредо са мном,“ речи које је Бомарше превео у оном славном монологу “DmrapoBoM: „...tandis (ue moi. parbleu!“

Поред тога, има још неколико узрока који су одредили његову горку филозофију. Он је болестан, разлражљив: они који су му били драги умиру. остављајући празнине у његову животу које се ничим не дају попунити. Он добро осећа да није погодио прави пут, да "поезија није његово поље, да му је цео живот промашен, ла није епособан за велика дела. но да има само један таленат речи, формула, епиграма. Он има п еувише духа, п њега се боје и мрзе. Његове речи биле су отровне стреле: случај се опатом Дефонтеном! показује колико је тада било опасно бити исмејан. Шанфор је био најзаједљивији човек свога доба; Госпођа Хелвецпус говорила је да је била тужна цео дан после сусрета са њиме, а опат Мореле казао је да бити у друштву где је Шанфор исто је што и присуствовати једноме вешању. Шанфора су се бојали, али су га и мрзели, круг пријатеља био је све ужи, и он је то јако осећао, јер је био природа којој је љубав и оданост била потребна.

ГОпаг ДеФонтен нешто се замерио Пирону, с:рашноме Пирону пође кога се ни еам Волтер није добро осећао. Пирон обећа опату да ће му педесет дана узаетопце елати по један епиграм за доручак. И одржа реч. После петнаестога дана и петнлестога епиграма, опат ДеФонтен паде у постељу. Тада се Пирон заустави, и зтдовољи се да спако јутро пише по један епиграм, не шиљући га евојој жртви. Двадесет петога дана опат ДеФонген умре, и Пирон се заустави на двадесет петом гепиграму.