Srpski književni glasnik

ЈЕДАН МоОРАЛИСТ- ИЗ, Х У Ш. ВЕКА. 2()9

нитости, али не ради нашега разума. Између њих и људи постоје само симпатије епидерма, алп врло мало сипмцатија духа, душе и карактера. Он усваја мишљење тадашњих природњака ла дегенерација код животиња почиње од женака, п примењује то на људеку врету.

Шанфор који је омрзао људе зато што их је био пи сувише волео, омрзао је жене зато што им се у младосети сав, „е Тибулом у срцу“, био предао.

(Наставиће се.)

ЈовАН СКЕРЛИЋ.

ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ТОЛСТОЈЕВЕ КЊИЖЕВНЕ ДЕЛАТНОСТИ.

Ове године навршило се пола столећа од како је Лав Толстој отпочео своју књижевну делатност. Пада у очи, да су Руси, који се иначе у еличним приликама зчају одужити својим заслужним 'трудбеницима, пропустили ову прилику, те ни до данас, кад је већ година при крају, нису приредили никакве нарочите светковине, којом би покушали да се седоме писцу одуже за његове неизмерне заслуге за развитак руске и светске друштвено наравсетвене мисли. Но Толетојевим сународницима није за то замерити. Од како је Толстој у осамдесетим годинама својим поетским и нараветвено-филозофеским творевинама стао на поље, најважније у духовном животу људском — на поље нараветвеног поправљања п усавјшавања човечанства — од то доба је сав његов живот, читаво држање руске, па и светске штампе према њему јелан непреставан, величанствен јубилеј, коме у историји човечанства. нема равна и који је досад на махове пмао тако светлих момената, да га никакво нарочито славље надмашити не може.

Имајући то на уму, а и знајући Толетојеву одврат-

14