Srpski književni glasnik

210 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

ност и бојазан према свакој, па п најмањој манифестацији прослављања и нарочитог истицања његова имена, руско друштво и руска штампа пропустили су приредити нарочиту светковину Толстојеве педесетогодишњице. Но поједини часописн не могоше пропустити да и овом приликом, ма M поновљено, не истакну важност п смисао Толстојевих великих творевина. Будући ради, да п наши читаоци узму учешћа у овом спомену, доносимо овде пригодни чланак руског недељног листа, Њиве, који летећим, али топлим потезима лепо и прегледно обележава смисао Толстојевог у целом свету прослављеног писања. .ЊБивин“ чланак гласи:

Пре пола столећа деспо се у историји руске уметносне књижевности догађај од необичног значења. 1557 -е године јавило се на свет „Детпњетво“, којим је данашњи велики светски пиезц отпочео своју, како изгледа, аутобиографеску трилогију. („Детпњетву“ су следовали „Дечаштво“ и „Младост.“) Место потписа, под тим се уметносним производом могла читати ником незнана писмена Л. НТ. „Детињетво“ одједаред обрати на себе пажњу критике и читалачке публике. Дубока психолошка анализа, ванредна сликовитост у представљању истинског живота, чудна рељефност створених лица, тако рећи изрезаних смелим и генијалним длетом, сјајно сликање и самих најсптнијих појава живота, и некакво меко, замишљено, топло држање према њему — све је то у „Детињетву“ дало чудесну, заокругљену, и у исти мах реално тачну слику, која је усхитила свакога ко се интересовао домаћом литературом.

У то се доба руска уметничка књижевност налазила у пуном цвету своје снаге п сјаја, располажући већ. таким „уметницима речи“, таким мајсторима у белетристици, као што су Тургењев, Гончаров, Грпгоровић, Островски. Изгледаше, ла су у личностима тих корпфеја сва могућа питања п све стране руског живота добиле своје славне уметнике.