Srpski književni glasnik

216 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

Пола столећа тако напрегнуте делатности, пола стозећа ремек творевина! П данас, кад се сунце његових дана свом западу клони, тај највећи уметник светски није изгубио ниједне црте своје генијалне природе. Као у данима младости, тако Толстој п данас располаже способношћу „речју жећи срца људска“ п „заражавати“ их (употребимо његов рођени израз) осећањем дубоке љубави према човечанству IM још дубљим осећањем немира. узбуђења савести.

Зато нека је велика слава п вечна благодарност људи свом генијалном учитељу, који нас грандиозним сликама и уметносним ликовима, учи како треба живети, љубити, и осећати...

УМЕТНИЧКИ. ПРЕГЛЕД.

СРПСКЕ НАРОДНЕ ПЕСМЕ И ОБИЧАЈИ ИЗ ЛЕвВЧА : Предао-

вор (то Мокрањца.

У 37. броју овога листа пзашао је реферат Г. Јоксимовића. о горе поменутом предговору, објављеном у трећој књизи Српског Етнографског Зборника. Како се ја разплазим, и то јако разилазим са Г. Јоксимовићем у многим питањима која је он додирнуо, а како су нека од тих питања важна п се музичког гледишта уопште, II нарочито нашег народног, биће од пнтереса вратити се на ту ствар, п читаоцима. овога лпета помоћи да дођу ло што 'гачнијег мишљења о њој.

Пошто је ово у ствари одговор на примедбе Г. Јоксимовића, ја ћу овим редовима задржати, као најпогоднији, облик дискутовања.

Г. Јоксимовић „Kao музичар“ имао је да учини неке примедбе, а ја ћу му на исте одговорити.

1. Он држи, да је погрешно, што код попевага нисам