Srpski književni glasnik

274 СРПСКИ КњЊИЖжЕВИИ ГЛАСНИК.

колико речи о томе: шта ми разумемо под лепом варопи. Појмови су о томе врло различити п мера за њих врло непоуздана. Запитајте само десет људи о томе коју варош сматрају као најлепшу, бићете спгурни да ће сваки од њих „пружити јабуку“ другој лепојци: сваки ће од њих, као што у опште веле, пмати други укус.

Из овога би се дало у опште извести, или даје добар п прави укус врло ретко удељен људима, пли да је појам о лепоти једне вароши врло неодређен. Ово обоје по нашем мишљењу у неколико постоји, али је поред свега тога јоште једна чињеница заборављена. а она је по готову и најважнија: — а то је: шприна појма о лепоти.

Најглавнија подлога за оцену лепоте једне вароши свакако је архитектонска. вредност. њених трађевина: историјски моменти долазе за овим; оригиналност могла би да дође тек на треће место: а за тим сви они моменти који чине варош занимљивом и иривлачном за иугника.

Да учинпмо један покушај. п да поделимо лепе вароипш у неколџко категорија :

1. Белелеине вароши, као што је Париз, Мадрил.

П. Монументалне, са много грађевина од архитектонске вредности, као: Рим, Флоренција, Венеција.

Ш. Живописне : Гранада, Перуђа, Асизи.

IV. Идилеке : Луцерн, Хајделберг.

У. Старииске, које пмају у себи много историјескога, старих зграда из бољих времена, п тако даље: Толедо, Саламанка, Нирнберг.

МТ. Чисте и свеже: Дрезла, Женева, Хаг.

УП. Лепе вароши по положају: Цариград. Ђенова, „Лисабон.

Ову је поделу тешко пзвести са строгошћу и критички; многе лепе варош могле би да се уврсте у пето доба у две или више категорија, а и поједине категорије не могу се увек довољно разликовати. Рим би могао да се уврети, ако се строго узме, у више категорија у пето доба: он је монументалан, и етаринеки, па чак п живо-