Srpski književni glasnik

20% СРПСКИ КњижеВНИ ГЛАСНИК.

веку представљао данашњи интелектуализам, да није својим животом рекао реч Ламартинову: У мисли, треба се одвојити од гомиле, У ралу, с њоме се треба спојити.

ЈОовАН СКЕРЛИЋ.

КЊИЖЕВНИ. ПРЕГЛЕД. СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ.

Косово, опис земље и народа. Од Бранислва 'b. Hyшића. Издање са сликама. 1 евака. (8", 180 с., са 72 елике п нацрта у тексту. Књига Матице Српске бр. 6. У Новоме Саду, 1909.)

>

Г. Нушић је био на својим многим путовањима. кроз наше класичне, али, на жалост, сада тешко приступачне области пажљив HM радознао путник, који је с великим интересовањем посматрао њихове природне лепоте п с још више симпатије п саучешћа живот оног јадног MH несрећног нашег народа у њима. Он је имао прилике, а гдешто п одважности, да прошета по овом нашем културном, политичком и националном гробљу, засејаном многобројним споменицима. минулог бујног живота, које се сада као слаб пламичак поступне гасп у тами најцрње анархије и нечувених зулума. Плодови тих поесматрања II тог сепмпатичног интересовања су занимљив његов путопис (“ Косова на Сиње Море, пут кроз Арбанасе. (излази у „Колу“) и дело чији наслов горе исписасмо и о коме овде хоћемо да поведемо разговој.

Географски положај Косова јединствен је на Балканеком Полуострву. Па развођу три мора ова је висока котлина. географски центар западне полутине нашега полуострва. Уз средишни положај стекли су се и многи зруги природни чиниоци, као пластика земљишта, умерен климат, п необична плодност, којп су учинили да Косово