Srpski književni glasnik

~

ДЕА ВАРОШ. 365.

смисла. Прва је грешка што је подигнута не у средини широке Палилулске пијаце, но на горњем делу њеном. Али бисмо напослетку пи то опростили; пошто су могли бити пресудни и разлози да зграда буде неколико метара ближа самој Палилули; само не можемо да разумемо зашто је главна фасада окренута палилулској касарни, а не широкој пијаци ! Ова погрешка ће се учинити још већа кал се узме у обзир да је зграда подигнута близу најузвишенијег места, у ком елучају треба да је окренула своје лице низ брдо, одакле би имала лепшу п отворену перспективу. 24.

Ми знамо у Београлу само једну зграду која је на своме месту добро, и погодно посађена, а то је зграда Велике Школе. Она једна чини изузетак, п још је n ланас четрдесет година после свога постанка непрестано најлепше посађена зграда у Београду. Узрок овоме изузетку биће по свој прилици само тај што је и постављањем и грађењем ове зграде руководио приватан човек, а не комисије п државне власти, које врло често покваре оно што појединци после дугог проучавања и промишљања за добро нађу и израде.

У последње време подигнуто је у близини Милошеве улице. неколико. велџких и лепих грађегина; у њих спалају нове зграде Војне Академије и једна повећа касарна. Далеко би било погодније за улепшавање Београда да су ове зграде подпгнуте у самој Милошевој улици, а не у споредним улицама близу ње. Свима је познато да оскудица. у месту није могла да буде узрок овој погрешци: јер држава има у почетку Милошеве улице довољно простора. Док се главније улице не покрију пристојним грађевинама, није умесно испуњавати споредне улице: и у овде наведеном случају. мислимо да је учињена велика погрешка. Ми смо врло сиромашни у великим п лепим грађевинама, а јоште сиромашнији у грађевинама које су подигнуте на лепом и пелисходном меету.

(Наставиће се.) СП. ДЗоРиЋ.