Srpski književni glasnik

JIE: ia VH At O TH. 455

Русији је остало или да се слепо придржава СанСтефанског Уговора, п да сматра да је њиме коначно завршена источна криза, пли да се нађе пред четвороструком коалицијом. Упустити се у мегдан се удруженом Аустријом, Пемачком, Енглеском по Француском, после крвавога прелаза преко Балкана, којп је стао толико жртава, било је п опасно п бесмислено. Русија је морала да попусти пред Европом п да пзашље своје пуномоћнике у Берлпн, ла поново траже решење турскога питања, али на други начин него у Сан-Стефану.

К. Д. КУМАНУДИ.

ЕМА А ТРОН. (5.)

Сама је природа земљишта одредила улицу Краља Милана за најглавнију саобраћајну артерију вароши; али је ова улица у исто доба доегигла и врхунац бесмпеленог уређења. Улица је подељена у три путање за кола, једну средњу велпку, пи две мале са стране; даље има шест тротоара m седам парцелица засађених шибљем и травом. Кад се све ово сабере, онда пзлази да улица садржи осамнаест предмета. Ми мпелимо да HM једна варош на земном шару нема овако распоређене улице. Од свега овог хаоса само средња путања п два тротоара поред кућа имају смпела; све остало спада више у естетичку комику. Оних седам дплипутанских баштица више личе ла су удешене за лутке но за живе људе. Осталп тротоари, сем два главна. једва да имају један, до један пи по метар ширине; па п оне две колеке путање толико су узане да се једва једна кола могу слободно да крећу, а мимоилажење двојих кола је немогућно.

Пете ове грешке, само нешто у мањем броју. по свој прилици због економских обзира, учињене су и у другим широким улицама : Душановој п улици Краља Александра. ПИ ту пето тако имамо једну путању у средини,

o q ~