Srpski književni glasnik

440) СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

разне висине и ширине, од којих се евака истиче својом нехармонијом према сусеткама. Затим долази, крезубо распоређено, неколико двоспратних кућа, помешаних напзменце са приземним; и овде је дакле то псто што и мало пре рекосмо: свака је на свој начин истакла своју ружноћу. Ако један сусед зида кућу од два епрата, да речемо са висином од десет метара, бићете сигурни да ће његови суседи. сваки за свој рачун, наћи За најлогичније да сазидају своју зграду један до два метра више или ниже од суседа. Кад би томе тражили какав разлог, не би га никада могли пронаћи; јер је апсолутно немогуће наћи да је једноме мајстору пли трговцу потребан лућан од пет метара висине, а другоме од три метра, или да му је потребна висина соба од четири п по метра, а другоме од два п по, и тако даље.

У целом овом хаосу кућа неједнаких висина и ширина, истакне се напослетку једна грађевина са виспном од најмање двадесет метара, узана и штркљаста; п она поквари целу улицу; јер све остале куће, па п оне троспратне, личе на колибе према њој.

Ми немамо ништа против впсоких зграда где им је место; али оне никако не смеју да кваре ма п овај жалосени упечатак што се у нас добива кад се погледа једна група кућа у једној улици. Високе грађевине треба да имају и сразмерну ширину; а не да изгледају као карауле. П цркве су високе грађевине, које се истичу изнад свих осталих, али су оне већ у напред стилисане као самосталне трађевине, пи не смеју да имају органске везе са осталим грађевинама. Врло велика профана грађевина ваља да буде колико толико слободна, и да не улази у састав улице; а јоште мање сме да буде прилепљена уз редове осталих кућа.

Народна Банка учинила је први рђав пример овој самовољној утакмици у виспни; она је својом тееногрудом фасадом покварила око себе један доста леп део Дубровачке улице. Срећа је само што је простор био сувише узан, и у почетку једног већег пада улице; те је тиме