Srpski književni glasnik

ДЕ ИАЕА РО. + 441

рђав упечатак мало ублажен. Међутим, п сама зграла Народне Банке није се овим насилним истицањем ништа корпетила; п она у целом комплексу кућа изгледа џигљаста и тесногрула, те тиме — ако те појмове пренесемо, као што можемо, у архитектуру — више личи на један хектичави, но на здрави и темељни архитектонски етвој.

Овај лош пример није остао усамљен; сада се зида на сред Теразија једна висока четвороспратна грађевина, чија су четпри спрата, а нарочито горња део, много виша но обичне шестоепратне куће у великим варошима. По њој се у главноме може исто то да каже што и о згради Народне Банке. И она је покварила целу улицу, а себи није ништа користила; јер изгледа усамљена, и рекао би човек, у једној смелијој переонификацији, да се сама чуди како је запала у то неједнако друштво. Ова. је зграда, може бити, за пуних тридесет година покварила најлепши део Краљ Миланове улице.

Ни са зградом Управе Фондова, која се сала зида преко пута Народног Позоришта, не можемо да се сложимо. Она ће бити за читава два метра виша од Народног Позоришта; дакле ће позориште поред ње изглелати јоште много жалосније но данас; а и иначе, као што сваки може лако да увиди, не можемо се њиме много похвалити. Високе зграде, као што смо рекли, не треба да улазе у састав саме улице, а јоште мање да кваре ефект другим јавним грађевинама; пи најмање Српском Народном Позоришту.

Овакав се начин грађења може најбоље сравнити са војском. Узмите једну чету војника п поређајте их једног до другог, не према виспни него насумце, или још боље, поред једног џина ставите неколико кепеца. Кад у овако поређану војску погледате, она ће вам чинити прави башпибозучки упечатак; а поврх свега тога изгледаће смешна m жалосна. Тако је са нашим Београдом. И најлепше куће, поређане без плана и на дохват, п0квариће целу хармонију, која ваља да постоји памеђу појединих зграда између себе с једне стране, и ширине улице е друге стране.