Srpski književni glasnik

СТАРЕ СРПСКЕ ПРГАМПАРИЈЕ. 445

део цене нашег рукоделија, да би како не заборавили

нас свештеници Бога вишњега у светим молитвама.“

Ђурађ је умј[о 2. марта, а књига је довршена 1. јула. О години види ниже.

Овај је Служабник по формату као Божидарев, алп је текет други; слагани су са два рукописа који нису у свему једнаки; п садржином је мањи, јер, док Божиларев пма тридесет овај има само тринаест табака.

У Народној Библиотеци пмају само одломци ове књиге.

Ова је штампарија, како је горе речено, пренесена у Горажле, где је Теодор по заповести Божиларевој наштампао Пеалтир са Последовањем и др.

Биће да је исти текст Пеалтира и овде као и у Ђујђеву и Божидареву издању, али у сва трп издања, оно што је додато уз Псалтир различно је, се и Последовања и Часловца; у једном су једни, а у другом и трећем издању други чланци. И ред је друкчији за оно што пде после Пеалтира. Формат п величина је као у Божидарева издања, четрлесет п четири табака.

У Народ. Библиотеци пма један непотпун примерак, и од другога одломци.

Трећа. књига коју је наштампао Теодор, уз припомоћ ђакона Радоја, јесте Требник. Форматом и величином приближно je једнак са Божиларевим од 154) године, али ред чланака није исти. Она три листа „Требника“ Ђурђеве штампарије потпуно се слажу са оба, п биће да је п једном п другом издању служило као оригинал Ђурђево. У Нар. Библпотеци има један непотпун примерак.

Шафарик вели да је од овог „Требника“ изишило II друго издање.

Рез слова ове штампарије друкчији је, слова су тања, али нису лепа ни као Божидарева. И техничка израла њена мање је савршена. У Пеалтиру, на пример, има страна од 19 врста, а пма их и од 23.

Чудновата је хронологија ових горажданеких књига.

За полазну тачку морамо узети другу књигу, Пеалтиј